ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία κατηγορεί την Τουρκία για το φιάσκο με τις συλλήψεις τζιχαντιστών

Η Γαλλία κατηγορεί την Τουρκία για το φιάσκο με τις συλλήψεις τζιχαντιστών

Ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επέκρινε σήμερα την "λανθασμένη πρωτοβουλία" της Αγκυρας, μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας τριών ύποπτων τζιχαντιστών χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις γαλλικές αρχές, παρ΄ότι αναμένονταν, κάνοντας λόγο για "ατύχημα" και "γκάφα".


Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, ο γάλλος υπουργός Αμυνας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα θα επιλυθεί σύντομα, προσθέτοντας ωστόσο ότι "η πρωτοβουλία των τουρκικών αρχών για την αλλαγή της πτήσης των τριών τζιχαντιστών ήταν λανθασμένη" και αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου των διαβατηρίων στη Μασσαλία.

"Είναι προφανές ότι συνέβη ένα σοβαρό ατύχημα, αλλά σε μεγάλο μέρος οφείλεται στις δυσκολίες, στην απουσία, πολύ καλής συνεργασίας με τις τουρκικές υπηρεσίες.Αυτό το ατυχές περιστατικό δείχνει ότι οφείλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις, τις μεθόδους και τον συντονισμό των ενεργειών με τις τουρκικές αρχές", δήλωσε ο γάλλος υπουργός.

Τρεις Γάλλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τζιχαντιστική δράση και επέστρεφαν από τη Συρία μέσω της Τουρκίας, έφθασαν χθες στη Γαλλία χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις γαλλικές αρχές και ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονταν επί ποδός για να τους υποδεχθούν. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψή τους στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, ενώ εκείνοι έφθασαν στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας.

Μεταξύ των τριών περιλαμβάνεται ο σύζυγος της Σουάντ Μεράχ, της αδελφής του Μοχάμεντ Μεράχ, του νεαρού από την Τουλούζη που σκοτώθηκε από την αστυνομία τον Μάρτιο του 2012 αφού δολοφοόνησε επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σε εβραϊκό σχολείο της πόλης.

Ο Ιμάντ Τζεμπαλί, ο Αμπντελουαχέντ Μπαγνταλί και η Γκαέλ Μορίζ παρακολουθούνταν από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τον Φεβρουάριο αναχώρησαν για τη Συρία με σκοπό να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Απογοητευμένοι, σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντός τους, από την πραγματικότητα του συριακού τζιχάντ, αποφάσισαν να παραδοθούν στο τέλος του Αυγούστου στην αστυνομία στα τουρκικά σύνορα, ζητώντας να παραδοθούν στις γαλλικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

Επειτα από κράτηση τριών εβδομάδων, οι τουρκικές αρχές τούς μετέφεραν χθες σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να τους επιβιβάσουν σε πτήση προς το Παρίσι. Οταν ο πιλότος του αεροπλάνου που θα πραγματοποιούσε την πτήση προς τη Γαλλική πρωτεύουσα αρνήθηκε να τους δεχθεί εξαιτίας της απουσίας εγγράφων που είχαν σχέση με την απέλασή τους από την Τουρκία, οι τουρκικές αρχές τους επιβίβασαν στην επόμενη πτήση προς τη Γαλλία, που, όμως, είχε προορισμό τη Μασσαλία, χωρίς να ειδοποιήσουν τις γαλλικές αρχές που περίμεναν στο αεροδρόμιο του Ορλί.

Στο μεταξύ, οι τρεις έφθασαν στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας, πέρασαν ανενόχλητοι από τον έλεγχο του τελωνείου και έφυγαν ελεύθεροι από το αεροδρόμιο.
"Υπήρχε βλάβη στη Μασσαλία, το ξέρω", παραδέχθηκε ο υπυοργός Αμυνας αναφερόμενος στο σύστημα ελέγχου Cheops.

Αργότερα, ο δικηγόρος του Ιμάντ Τζεμπαλί δήλωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα του πελάτη του: "Βρίσκεται στη Γαλλία, κανείς δεν πήγε να τον συλλάβει, δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, αλλά είναι απολύτως διατεθειμένος να δώσει εξηγήσεις, εάν οι υπηρεσίες έρθουν σε επαφή μαζί του...".

Διαβάστε επίσης: Ένα χρόνο φυλακή σε Τούρκο συγγραφέα για «εξύβριση» Ερντογάν