ΚΟΣΜΟΣ

H «Ομάδα των Επτά» απειλεί τη Ρωσία με νέες κυρώσεις

H «Ομάδα των Επτά» απειλεί τη Ρωσία με νέες κυρώσεις

Στη Νέα Υόρκη, η Ομάδα των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου απείλησαν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις εάν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία που συνήφθησαν στις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ της Λευκορωσίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η G7 χαιρετίζει το πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός το οποίο υπεγράφη την 5η Σεπτεμβρίου και το μνημόνιο της 19ης Σεπτεμβρίου που προβλέπει την χορήγηση «ειδικού καθεστώτος» στην ανατολική Ουκρανία.

Αλλά οι επτά υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ιαπωνία) και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον απαίτησαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν από τη Ρωσία να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, τις συμφωνίες του Μινσκ και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».

Σε διαφορετική περίπτωση, διεμήνυσαν, θα επιβάλουν έναν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, έπειτα από μια σειρά τιμωρητικά μέτρα που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες, ιδίως από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους.

«Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορεί να αρθούν εάν η Ρωσία τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ανέφεραν. Αλλά στην «αντίθετη περίπτωση, παραμένουμε έτοιμοι να αυξήσουμε τα κόστη για τη Ρωσία», προειδοποίησε η G7.

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: Έφαγε χαλασμένο σούσι και γέμισε το σώμα του παράσιτα! (pics)

Μεξικό: Ναυαγός επέζησε για 8 ημέρες στη θάλασσα τρώγοντας γλάρο! (vid+pics)

Έμπολα: Αναστήθηκαν θύματα του ιού στη Λιβερία! (pics)