ΚΟΣΜΟΣ

Μέτωπο Αλ-Νόσρα: Αν θέλετε τους ομήρους, διαπραγματευτείτε

Μέτωπο Αλ-Νόσρα: Αν θέλετε τους ομήρους, διαπραγματευτείτε

Το Μέτωπο Αλ-Νόρσα, η συριακή πτέρυγα της Αλ-Κάιντα, απαίτησε από τις αρχές του Λιβάνου να διαπραγματευθούν την απελευθέρωση δεκάδων λιβανέζων στρατιωτών τους οποίους κρατεί ως ομήρους, κατηγορώντας εκ νέου τη Χεζμπολάχ ότι εμποδίζει αυτές τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με ένα βίντεο.

Τρεις στρατιώτες έχουν ήδη εκτελεσθεί από τους απαγωγείς τους, δύο από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και ένας από το Αλ-Νόσρα, έναν μήνα μετά την απαγωγή, στις 2 Αυγούστου, περίπου τριάντα στρατιωτικών και αστυνομικών στη διάρκεια πρωτόγνωρων μαχών ανάμεσα στον στρατό και σε τζιχαντιστές που ήρθαν από τη Συρία σε μια συνοριακή πόλη.

Το Αλ-Νόσρα, που έχει ήδη δημοσιοποιήσει δύο βίντεο, κατηγόρησε εκ νέου τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που υποστηρίζει τον συριακό στρατό στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών, πως εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των στρατιωτών.

Η Χεζμπολάχ «κάνει να αποτυγχάνουν όλες οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης για την απελευθέρωση των λιβανέζων ομήρων», αναφέρεται στο βίντεο.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των στρατιωτών, το Αλ-Νόσρα απαιτεί την αποχώρηση της Χεζμπολάχ από τη Συρία καθώς και την απελευθέρωση ισλαμιστών κρατουμένων σε φυλακές του Λιβάνου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εκτελέσει τους στρατιώτες.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου δηλώνει πως αρνείται να υποχωρήσει στον «εκβιασμό» των τζιχαντιστών.

Η επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα ζήτησε από την κυβέρνηση να μην συγκατατεθεί στις απαιτήσεις των οργανώσεων αυτών, διαψεύδοντας ότι εμποδίζει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των στρατιωτών.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν τον περασμένο μήνα στην Άαρσαλ, μια σουνιτική πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ήταν το πιο σοβαρό επεισόδιο στον Λίβανο αφότου ξέσπασε η σύγκρουση στη γειτονική Συρία.

Διαβάστε επίσης:

Βλήματα όλμου έπεσαν σε τουρκικό έδαφος