ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: H αντιπολίτευση επέλεξε τον υποψήφιο πρωθυπουργό για τις εκλογές

Πορτογαλία: H αντιπολίτευση επέλεξε τον υποψήφιο πρωθυπουργό για τις εκλογές

Το κόμμα των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία, επέλεξε χθες Κυριακή για υποψήφιο πρωθυπουργό στις εκλογές του 2015 τον δήμαρχο της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα, ελπίζοντας η υποψηφιότητά του να δώσει νέα πνοή στο κόμμα και να το επαναφέρει την εξουσία.

Στην εσωκομματική ψηφοφορία, ο 53χρονος Κόστα επικράτησε με άνεση του αντιπάλου του και αρχηγού του κόμματος 52χρονου Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, ο οποίος μετά το αποτέλεσμα ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Ο Κόστα, ο οποίος είναι δημοφιλής στους κατοίκους της Λισαβόνας, θα οριστεί πρωθυπουργός αν οι Σοσιαλιστές κερδίσουν τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2015, αλλά η δημοτικότητα του κόμματός του υποχωρεί, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

«Ο μοναδικός νικητής σήμερα είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα...Αυτή είναι η πρώτη μέρα της μελλοντικής (κοινοβουλευτικής) μας πλειοψηφίας», είπε ο Κόστα στην επινίκια ομιλία του.

Ο δήμαρχος είναι πιθανόν να αναλάβει και την ηγεσία του κόμματος ύστερα από την παραίτηση του Σεγκούρο.

Ο Κόστα, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σε προηγούμενες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις και ευρωβουλευτής προτού εκλεγεί δήμαρχος το 2007, συγκέντρωσε περίπου το 70% της ψήφου. Σχεδόν 250.000 μέλη του κόμματος και υποστηρικτές του είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Σοσιαλιστές να προηγούνται των Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, αλλά μετά τον Μάιο που εξελέγησαν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές με διαφορά μόλις 3,8 ποσοστιαίες μονάδες, έπονται του δικομματικού κυβερνώντα συνασπισμού.

Η τελευταία δημοσκόπηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα μέσα στο μήνα από την εταιρεία Eurosondagem, δείχνει τους Σοσιαλιστές να κερδίζουν 33% στις βουλευτικές εκλογές, πέντε ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά να μην εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμα:

Λιβερία: Μωρό έγινε άνδρας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!