ΚΟΣΜΟΣ

Λε Πεν: Η είσοδος στην Γερουσία ξεπερνά τις προσδοκίες μας

Λε Πεν: Η είσοδος στην Γερουσία ξεπερνά τις προσδοκίες μας

Άλλο ένα πλήγμα για τον Φρανσουά Ολάντ και τους σοσιαλιστές, αποτελεί η είσοδος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν, στην γαλλική Γερουσία, όπου το εθνικιστικό κόμμα εξασφάλισε τις πρώτες του δυο έδρες.

Το αποτέλεσμα έρχεται μετά τις φτωχές επιδόδεις της αριστεράς στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε το Εθνικό Μέτωπο στις ευρωεκλογές.

Τα μερικά αποτελέσματα δείχνουν ότι τα κόμματα της δεξιάς- το UMP του Σαρκοζί και ο κεντροδεξιός του σύμμαχος, το UDI- κερδίζουν τον έλεγχο της Γερουσίας, «αποσπώντας» τουλάχιστον 20 έδρες από την αριστερά.

«Τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις προσδοκίες μας. Κάθε μέρα που περνά, οι ιδέες μας υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο από το γαλλικό λαό...Έχουμε μεγάλες δυνατότητες» δήλωσε η Λε Πεν.

«Απομένει μόνο μια πόρτα για να σπρώξουμε και αυτή είναι του (Μεγάρου) των Ηλυσίων» υποστήριξε από την πλευρά του, ο Στεφάν Ραβιέ, ένας εκ των νεοκλεγέντων γερουσιαστών του Εθνικού Μετώπου.

Η εν λόγω νίκη έρχεται μετά την ήττα της αριστεράς στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τις ισχυρές επιδόσεις του Εθνικού Μετώπου στις ευρωεκλογές και θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η παράταξη του προέδρου, οι σοσιαλιστές, διατηρούν μεν τον έλεγχο της εθνοσυνεύλευσης (κάτω βουλή), αλλά τα νέα δεδομένα αποτελούν μια πρόσθετη πίεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει την οικονομική της ατζέντα.

Οι μισές από τις 348 έδρες της Γερουσίας ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια. Στην αναμέτρηση της Κυριακής, μόλις 158.000 πολίτες, στην πλειοψηφία τους τοπικοί αξιωματούχοι, είχαν δικαίωμα ψήφου.