ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ρωσία έχει ακόμα τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία»

«Η Ρωσία έχει ακόμα τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία»

Τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, παρά την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρυχθεί στην περιοχή, έχει η Ρωσία, όπως έκρινε ο νέος Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία προσφέρει μια ευκαιρία, αλλά η Ρωσία διατηρεί τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία. Η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Στόλντενμπεργκ, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο 55χρονος Νορβηγός εμφανίστηκε πάντως συμφιλιωτικός έναντι της Μόσχας, υπογραμμίζοντας ότι δε βλέπει καμιά αντίφαση ανάμεσα στην οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής σχέσης με τη Ρωσία και ένα ισχυρό NATO.

Εξάλλου, ο νέος γ.γ. του NATO σημείωσε πως πρέπει να είναι σαφές ότι τα κράτη της συμμαχίας θα σπεύσουν σε βοήθεια της Τουρκίας, εάν η χώρα δεχθεί επίθεση.

«Η ευθύνη μας, η βασική ευθύνη μας, είναι να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε με απόλυτη σαφήνεια ότι θα προστατεύσουμε την Τουρκία, ότι η συλλογική άμυνα, το Άρθρο 5, είναι κάτι το οποίο θα εφαρμοστεί εάν η Τουρκία δεχθεί επίθεση καθ' οιονδήποτε τρόπο», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας του για οκτώ χρόνια, ανέλαβε 13ος ΓΓ του NATO σήμερα. Είναι ο δεύτερος Σκανδιναβός που αναλαμβάνει το αξίωμα μετά τον Δανό Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία είναι κράτος-μέλος του NATO από το 1949.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Αγοράκι… καρχαρίας μάς δείχνει τα δόντια του! (pics)