ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Θέμα ημερών η ανεύρεση της μοιραίας πτήσης MH370

Μαλαισία: Θέμα ημερών η ανεύρεση της μοιραίας πτήσης MH370

Με την πεποίθηση πως η ανεύρεση του αεροσκάφους που εκτελούσε τη πτήση MH370 της Malaysia Airlines ίσως είναι ζήτημα ημερών, ξεκινούν την Κυριακή τα μέλη της ερευνητικής ομάδας τη νέα φάση της αναζήτησής τους, καθώς εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας θα βυθιστεί στην περιοχή του ινδικού ωκεανού που θεωρείται ως πλέον πιθανό να κατέπεσε το μοιραίο Boeing.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο εξοπλισμός, ο οποίος περιλαμβάνει σόναρ, βιντεοκάμερες καθώς και μια ηλεκτρονική «μύτη», η οποία οσμίζεται το καύσιμο αεροσκαφών μέσα στο νερό, ακόμα κι αν αυτό έχει εν πολλοίς διαλυθεί, θα βυθιστεί την ερχόμενη Κυριακή σε μια περιοχή που τοποθετείται περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τη δυτική αυστραλιανή ακτή και χαρακτηρίζεται από την ερευνητική ομάδα ως «προτεραιότητας».

Η χαρτογράφησή της έγινε με τη χρήση ηχοεντοπιστικoύ συστήματος σόναρ της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών της Αυστραλίας και βασίζεται στο μόνο απτό αποδεικτικό στοιχείο που έχουν στα χέρια τους οι ερευνητές: μια σειρά από ηλεκτρονικούς «χαιρετισμούς» ανάμεσα στο Boeing και έναν δορυφόρο.

Οι «χαιρετισμοί» μοιάζουν με τις παρεμβολές που προκαλεί ένα κινητό τηλέφωνο σε ένα παρακείμενο ηχείο αναζητώντας το πλησιέστερο σήμα, ακόμα και όταν δεν κάνουμε κάποια κλήση.

Τα πολύτιμα δεδομένα ενός από τα πλέον ανεξερεύνητα σημεία της Υφηλίου συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Δύο ή τρία μη επανδρωμένα βαθυσκάφη τα οποία θα χτενίσουν τον πυθμένα σπιθαμή προς σπιθαμή, συλλέγοντας πληροφορίες επί 12 ημέρες, μέχρι να επιστρέψουν στην επιφάνεια μιας από τις πλέον αχαρτογράφητες περιοχές του πλανήτη για ανατροφοδότηση.

Το αεροσκάφος της Malaysian Airlines εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του στις 8 Μαρτίου 2014 μεταφέροντας 239 ανθρώπους, επιβάτες και πλήρωμα από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο της Κίνας.