ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Έξι επιδρομές από ΗΠΑ, ΗΑΕ και Σ. Αραβία σε δύο 24ωρα

Συρία: Έξι επιδρομές από ΗΠΑ, ΗΑΕ και Σ. Αραβία σε δύο 24ωρα

Οι ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διεξήγαγαν έξι αεροπορικά πλήγματα στο έδαφος της Συρίας εναντίον των τζιχαντιστών, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Ένα πλήγμα κατέστρεψε φυλάκιο των σουνιτών εξτρεμιστών μαχητών στο νότιο τμήμα της επαρχίας Χασάκα (βορειοανατολικά) κι ένα ακόμη δύο άρματα μάχης νοτιοανατολικά της Ντέιρ αλ Ζορ (ανατολικά).

Δυο πλήγματα βόρεια της Ράκα (βόρεια) έπληξαν δύο διυλιστήρια, που αποτελούν μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τους τζιχαντιστές, αλλά και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ. Ενώ σε μια επιδρομή βορειοανατολικά του Χαλεπιού επλήγη ένα κτίριο που είχαν καταλάβει οι μαχητές του.

Μια επιδρομή με στόχο ένα πυροβόλο, δυτικά της πόλης Ράκα, δεν είχε επιτυχία.

Η Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ «επίσης συμμετείχαν σε πλήγματα στη Συρία», διευκρίνισε η CentCom.

Εξάλλου στο Ιράκ, η αμερικανική ΠΑ πραγματοποίησε τρία πλήγματα χθες και σήμερα, ένα βόρεια της Σίντζαρ, που είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν δυο θωρακισμένα αυτοκίνητα, και άλλα δύο βορειοανατολικά της πόλης Φαλούτζα, με στόχο μαχητές του ΙΚ.

Όλα τα αμερικανικά μαχητικά —επανδρωμένα αεροσκάφη και τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη— επέστρεψαν σώα και αβλαβή από τις αποστολές τους, στις οποίες έλαβε επίσης μέρος η αεροπορία των Πεζοναυτών, σύμφωνα με τη CentCom.

Στο μεταξύ, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά F-16 της ολλανδικής ΠΑ πιθανόν θα αρχίσουν «αυτό το Σαββατοκύριακο» τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Έξι μαχητικά θα λάβουν μέρος σε επιδρομές, ενώ δύο θα παραμένουν σε εφεδρεία. Τα οκτώ μαχητικά θα σταθμεύουν στην Ιορδανία, ωστόσο η διοίκηση των επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κατάρ. Πέντε F-16 έφθασαν σήμερα στην Ιορδανία, όπου είχαν μεταβεί νωρίτερα άλλα τρία.

Η Ολλανδία αναπτύσσει εξάλλου 250 στρατιωτικούς για αυτή την αποστολή, ενώ 130 άλλοι θα λάβουν μέρος στην εκπαίδευση ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

«Θα υποφέρουμε από το Ισλαμικό Κράτος»