ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Όχι» στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Ρέντσι

Ιταλία: «Όχι» στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Ρέντσι

Την κάθετη αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του εργασιακού που προωθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, εξέφρασαν μεγάλο μέρος της ιταλικής ριζοσπαστικής αριστεράς και το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, Cgil-Fiom, σε συγκέντρωση η οποία οργανώθηκε το Σάββατο στο κέντρο της Ρώμης.

«Προσπαθούν να αφαιρέσουν τα εργασιακά δικαιώματα από τους πατεράδες, πείθοντας τα παιδιά τους ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να βρουν δουλειά», τόνισε ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία».

«Όποιος φοβάται δεν είναι ελεύθερος, και όποιος δεν έχει εγγυήσεις, δεν μπορεί παρά να φοβάται», πρόσθεσε ο Βέντολα. Η αναφορά του, όπως εξήγησε, ήταν στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ρέντσι να περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα επαναπρόσληψης των εργαζομένων οι οποίοι απολύονται χωρίς βάσιμη αιτία, παρέχοντας σε αντικατάσταση χρηματική αποζημίωση.

Στη σημερινή κινητοποίηση πήραν μέρος, εκτός από το κόμμα του Βέντολα, στελέχη του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Cgil, όπως και μέλη της αριστερής πτέρυγας του «Δημοκρατικού Κόμματος», του οποίου ηγείται ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Ο αγώνας κατά της λιτότητας και για τα δικαιώματα των εργαζομένων αφορά όλη την Ευρώπη, και κυρίως τις χώρες της Μεσογείου που χτυπήθηκαν τόσο βάναυσα από την κρίση», υπογράμμισε ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας του Cgil-Fiom, που εκπροσωπεί τους εργάτες των ιταλικών βιομηχανιών.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσουμε στον 19ο αιώνα, όταν η εργασία ήταν απόλυτο συνώνυμο της εκμετάλλευσης. Η αριστερά και το συνδικάτο πρέπει διαδηλώσουν στις πλατείες, στο πλευρό των εργαζομένων, με συνέπεια», πρόσθεσε ο Λαντίνι, ο οποίος αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα για να πάρει μέρος σε δημόσια συζήτηση με θέμα «Συμμαχία για την ανατροπή στην Ευρώπη» στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συγκέντρωση της Ρώμης με τίτλο «Δημιουργείστε δουλειά, όχι κρίση», συμμετείχε και ο Πίπο Τσιβάτι, επικεφαλής της αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης του «Δημοκρατικού Κόμματος».

«Αν οι προοδευτικοί ψηφοφόροι καλούνταν σήμερα να ξαναεπιλέξουν τον επικεφαλής της κεντροαριστεράς, σίγουρα δεν θα κέρδιζε ο Ματέο Ρέντσι. Οι θέσεις του για το εργασιακό δεν εκφράζουν τις αξίες και την παράδοσή μας», τόνισε ο Τσιβάτι, ο οποίος κάλεσε την ριζοσπαστική αριστερά σε κοινή προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Μένει να διαπιστωθεί αν ο Πίπο Τσιβάτι και οι σύμμαχοί του θα ψηφίσουν, τελικά, τη μεταρρύθμιση που προσπαθεί να εξασφαλίσει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Ρέντσι ή αν θα αποφασίσουν να διαχωρίσουν την θέση τους και στο κοινοβούλιο. Κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και την διάσπαση των «Δημοκρατικών».

Διαβάστε επίσης:

Έδιωξαν μία αράχνη- τέρας από το σπίτι τους, μετά από πέντε χρόνια! (βίντεο)