ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία και Γαλλία ανταλλάσουν στοιχεία για σκάνδαλο φοροδιαφυγής

Ελβετία και Γαλλία ανταλλάσουν στοιχεία για σκάνδαλο φοροδιαφυγής

Οι Αρχές της Ελβετίας παρέδωσαν σε αυτές της Γαλλίας έγγραφα τα οποία αφορούν σε 300 Γάλλους πελάτες της τράπεζας UBS, οι οποίοι ελέγχονται για φοροδιαφυγή, σύμφωνα με δημοσίευμα ελβετικής εφημερίδας.

Χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της, η εφημερίδα SonntagsZeitung ανέφερε ότι τα έγγραφα εστάλησαν στις αρχές στο Παρίσι τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πελάτες που αφορούν τα έγγραφα δεν έχουν ενημερωθεί.

Ένας εκπρόσωπος της UBS απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο και παρέπεμψε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στις αρμόδιες αρχές. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας απέφυγε να σχολιάσει. Δεν ήταν κανείς διαθέσιμος στην εισαγγελία του Παρισιού για σχόλια.

Η παράδοση των στοιχείων κατέστη δυνατή εξαιτίας της αναθεώρησης της νομοθεσίας διοικητικής αρωγής για φορολογικά θέματα, η οποία τέθηκε σε ισχύ από 1ης Αυγούστου και καθιστά ευκολότερο για άλλες κυβερνήσεις να αντλούν πληροφορίες από τις ελβετικές αρχές σχετικά με υπηκόους τους που κατηγορούνται πως φοροδιαφεύγουν.

Γάλλοι δικαστικοί που ερευνούν υποθέσεις φοροδιαφυγής έχουν προτείνει να επιβληθεί στη UBS πρόστιμο 4,88 δισεκ. ευρώ διότι βοήθησε ευκατάστατους Γάλλους υπηκόους να φοροδιαφύγουν, σύμφωνα με μια δικαστική πηγή στο Παρίσι που μίλησε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ισλαμικό Κράτος: Οβίδα έπληξε τουρκικό έδαφος