ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη για την Κεντροδεξιά του Μπορίσοφ στη Βουλγαρία

Νίκη για την Κεντροδεξιά του Μπορίσοφ στη Βουλγαρία

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB αναδεικνύεται νικητής των εκλογών στη Βουλγαρία -η τρίτη, στη σειρά, εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δεκαεφτά μήνες-, ωστόσο δεν φαίνεται να κατακτά την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός ακόμα ασταθούς κυβερνητικού συνασπισμού.


Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική αδυναμία της χώρας, την κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και την πίεση στις ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα exit polls, το GERB -του οποίου ηγείται ο Μπόικο Μπορίσοφ, ένας πρώην σωματοφύλακας- συγκεντρώνει το 33% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλιστές βρίσκονται στο 16%.

Εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, έκανε λόγο για «βαριά ήττα». Την ίδια ώρα, εκ μέρους του GERB εκφράζεται σκεπτικισμός για το αποτέλεσμα, καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι δύσκολη υπόθεση. Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να οδηγήσει σε ημέρες ή εβδομάδες διαβουλεύσεων με τα μικρότερα κόμματα, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, η πέμπτη σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Οι διεργασίες πρόκειται να αρχίσουν ήδη από σήμερα. Πάντως, περισσότεροι από το 50% των Βουλγάρων δεν περιμένουν αλλαγή προς το καλύτερο. Η απογοήτευση αυτή καταγράφηκε και στις κάλπες, με το ποσοστό της αποχής να είναι το μεγαλύτερο τα τελευταία 25 χρόνια.

Την ίδια ώρα καταγράφηκε και κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού, με οκτώ κόμματα -αριθμός ρεκόρ- πιθανόν να εισέρχονται στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Μία από τις προτεραιότητες της όποιας κυβέρνησης σχηματιστεί θα είναι να αποφασίσει τη μοίρα της τράπεζας Corporate Commercial Bank (Corpbank), της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα, η οποία κατέρρευσε τον περασμένο Ιούνιο μετά τη μαζική απόσυρση καταθέσεων.