ΚΟΣΜΟΣ

Βαλς: Υπέρ των επιχειρήσεων η κυβέρνησή μου»

Βαλς: Υπέρ των επιχειρήσεων η κυβέρνησή μου»

«Η κυβέρνησή μου είναι υπέρ των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μιλώντας στα αγγλικά κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σίτι του Λονδίνου, χαρακτηρίζοντας «την υποστήριξη των επενδύσεων και των επιχειρήσεων θεμελιώδη όρο της ανάκαμψης της οικονομίας της Γαλλίας».

Αφού δήλωσε για μία ακόμη φορά «αγαπώ τις επιχειρήσεις», όπως το είχε κάνει στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Βαλς εξήγησε ότι ήθελε να το πει στα αγγλικά «με άλλον τρόπο γιατί είναι σημαντικό να το πω εδώ στο Σίτι: “η κυβέρνησή μου είναι υπέρ των επιχειρήσεων”».

«Και πρέπει να το λέω κάθε φορά γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Γαλλία θέλει να υποστηρίξει τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις», κάτι που αποτελεί «θεμελιώδη όρο για την ανάκαμψη της οικονομίας της», υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βαλς επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη φράση «η κυβέρνησή μου είναι υπέρ των επιχειρήσεων» στα γαλλικά.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες μια εκστρατεία εναντίον της δυσφήμησης της Γαλλίας, η οποία είναι σύμφωνα με τον ίδιο αδικαιολόγητη.

«Ένας Γάλλος πρωθυπουργός στο Σίτι, είναι γεγονός. Ένας σοσιαλιστής Γάλλος πρωθυπουργός στο Σίτι είναι επανάσταση!», αστειεύθηκε.

Ο Βαλς καταφέρθηκε εναντίον των «κοινοτοπιών», όπως τις χαρακτήρισε, που υπονομεύουν το όραμα της Γαλλίας στη Βρετανία.

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει «παρατεταμένο πρόβλημα στην ανάπτυξη» στη Γαλλία, ο Βαλς ζήτησε «να μην παραιτούμαστε» και κάλεσε βρετανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Γαλλία.

«Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα, θέλω να το υπενθυμίσω κυρίως σε εκείνον τον βρετανό επιχειρηματία (τον Άντι Στριτ εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας John Lewis) ο οποίος (...) ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία τελείωσε. Έκτοτε ζήτησε συγγνώμη και τον ευχαριστώ για αυτό», σημείωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο και σκοπεύει να κατακτήσει την πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Παράλληλα ο Βαλς προειδοποίησε ότι η Βρετανία και κυρίως το Σίτι «θα χάσουν πολλά, αν θελήσουν να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη».

«Σας το λέω ήρεμα και ειλικρινά: η Γαλλία επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή ένωση», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Βρετανία και κυρίως το Σίτι θα χάσουν πολλά, αν γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη. Το είπα σήμερα το πρωί στον πρωθυπουργό σας Ντέιβιντ Κάμερον, θα το πω σήμερα το απόγευμα στον Εντ Μίλιμπαντ», επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών.

Παρόλα αυτά ο Βαλς παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη «χρειάζεται μεταρρυθμίσεις» και ότι πρέπει κυρίως «να την απλοποιήσουμε», «να κάνουμε πιο ευέλικτη τη δράση της για να την φέρουμε πιο κοντά στους ανθρώπους, να καλύψουμε το κενό δημοκρατίας για το οποίο μιλάμε εδώ και δεκαετίες χωρίς ποτέ πραγματικά να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα εποπτεύουν την εκεχειρία