ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: Κανόνες από την κεντρική τράπεζα για τον περιορισμό των στεγαστικών δανείων

Ιρλανδία: Κανόνες από την κεντρική τράπεζα για τον περιορισμό των στεγαστικών δανείων

Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας προχωρά στην επιβολή νέων κανόνων, που έχουν στόχο να εμποδίσουν τους αγοραστές κατοικιών να λαμβάνουν πολύ μεγάλα δάνεια σε σχέση με τα εισοδήματα και τις αξίες των ακινήτων τους, δήλωσε χθες ο Διοικητής της κ. Πάτρικ Χόνοχαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.


Σε κείμενο που είχε ετοιμάσει για την ομιλία του σε πανεπιστημιακό κολέγιο του Δουβλίνου, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι οι κανόνες που περιορίζουν τα επίπεδα δανεισμού των αγοραστών κατοικιών θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα νέο κραχ στην αγορά ακινήτων, σημειώνοντας ότι πριν από την «έκρηξη που ακολούθησε την είσοδο στη νέα χιλιετία» οι ιρλανδικές τράπεζες έθεταν περιορισμούς στο ύψος των στεγαστικών δανείων σε σχέση με το εισόδημα των δανειοληπτών και την αξία του ακινήτου. Ο κ. Χόνοχαν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει σήμερα τις λεπτομέρειες των νέων κανόνων.

Η Ιρλανδία συνεχίζει να ανακάμπτει από το κραχ του 2008 στην αγορά ακινήτων, το οποίο γονάτισε το τραπεζικό σύστημά της και ανάγκασε την κυβέρνηση της χώρας να αναζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αν και οι τιμές των κατοικιών είναι ακόμη 41% χαμηλότερες από το υψηλότερο τους επίπεδο το 2007, αυξάνονται γρήγορα τους τελευταίους μήνες και σημείωσαν άνοδο 14,9% στο 12μηνο έως τον Αύγουστο. Στο Δουβλίνο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν μάλιστα 25,1% σε διάστημα ενός έτους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τη βρετανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ισχυρά νέα μέσα πολιτικής για να περιορίσει τα δάνεια για την αγορά ακινήτων, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες των αξιωματούχων για τους κινδύνους που θέτει η στεγαστική αγορά γενικότερα στην οικονομία της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Σκηνές τρόμου: Συγκρούστηκαν δύο αεροπλάνα της Ryanair