ΚΟΣΜΟΣ

Φούλε: Παρατηρείται έλλειψη δημοκρατίας στην Τουρκία

Φούλε: Παρατηρείται έλλειψη δημοκρατίας στην Τουρκία

Η ΕΕ θα πρέπει να επεκτείνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία περιλαμβάνοντας σ' αυτές θέματα του κράτους δικαίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΕ στα θέματα που αφορούν τη διεύρυνσή της, ενώ εξέφρασε επίσης ανησυχία για ελλείμματα δημοκρατίας που παρατηρήθηκαν στην εν λόγω χώρα στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.


"Συνεχίζω να υποστηρίζω την έναρξη το συντομότερο δυνατόν επίσημων διαπραγματεύσεων στον τομέα του κράτους δικαίου", αναφέρει σε δήλωσή του στο Twitter ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Ο Φούλε θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα την τελευταία εκτίμηση για την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει τα επτά επίδοξα μέλη της ΕΕ στις προσπάθειές τους να συμμορφωθούν προς τις προδιαγραφές της ΕΕ.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, εξέφρασε ανησυχία για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και το διαχωρισμό των εξουσιών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στους νόμους που διέπουν τη δικαιοσύνη· για την απουσία διαφανούς έρευνας κατηγοριών για διαφθορά· και για τις μαζικές μεταθέσεις αστυνομικών, δικαστών και εισαγγελέων.

Η σύντομη απαγόρευση της χρήσης του Twitter που επέβαλαν νωρίτερα φέτος οι τουρκικές αρχές "δημιουργεί σοβαρή ανησυχία σε οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία", προσθέτει ο Φούλε.

Ταυτόχρονα επαινεί τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Άγκυρας να διευθετήσει τη μακροχρόνια διένεξη με την κουρδική μειονότητά της. "Μια ιστορική διαδικασία έχει πλέον αρχίσει, δημιουργώντας ελπίδες ότι θα τερματισθεί ο θανάσιμος κύκλος της βίας", γράφει ο Φούλε.

Τα άλλα επίδοξα μέλη της ΕΕ είναι η Αλβανία, η Βοσνία, η ΠΓΔΜ, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Σερβία. Η Ισλανδία είναι κι αυτή επισήμως υποψήφια για ένταξη, αλλά πέρυσι έθεσε τις διαπραγματεύσεις σε αναμονή.

Ωστόσο ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει δηλώσει πως δεν περιμένει από την ΕΕ να αποκτήσει οποιαδήποτε νέα μέλη στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, η οποία αρχίζει το Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Ρέντσι: Ψήφος εμπιστοσύνης για τα εργασιακά