Ολλανδία: Εισαγγελέας καλεί τον ηγέτη της Ακροδεξιάς για υποκίνηση φυλετικού μίσους

Newsroom Newsroom

Ολλανδία: Εισαγγελέας καλεί τον ηγέτη της Ακροδεξιάς για υποκίνηση φυλετικού μίσους

Ο ολλανδός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος είχε προκαλέσει τον Μάρτιο πολεμική όταν δήλωσε ότι θέλει "λιγότερους Μαροκινούς" στην Ολλανδία, θεωρείται ύποπτος για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους και θα κληθεί για ανάκριση από την εισαγγελία.


"Η εισαγγελία θεωρεί ότι ο Γκέερτ Βίλντερς είναι ύποπτος και θέλει να τον ανακρίνει", αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας. "Θεωρείται ύποπτος για τη διατύπωση υβριστικών δηλώσεων κατά τμήματος του πληθυσμό με βάση τη φυλή και για υποκίνηση μίσους και διακριτικής μεταχείρισης".

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, ο Βίλντερς είχε απευθύνει στους υποστηρικτές του την ερώτηση αν θέλουν "λιγότερους ή περισσότερους Μαροκινούς στην πόλη τους και στην Ολλανδία". "Λιγότερους! Λιγότερους! Λιγότερους!", απάντησαν οι οπαδοί. "Θα το φροντίσουμε", απάντησε τότε ο Βίλντερς.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σκάνδαλο στη χώρα, έξοδο στελεχών από το λαϊκιστικό κόμμα του και άνευ προηγουμένου κύμα διαμαρτυριών. Περισσότερες από 6.400 προσφυγές έχουν κατατεθεί εναντίον του από πολίτες.

Έπειτα από έρευνα, η εισαγγελία κατέληξε ότι οι δηλώσεις είναι πιθανόν να συνιστούν αδίκημα, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον του.
Ο Γκέερτ Βίλντερς έχει απαλλαγεί το 2011 από κατηγορίες για υποκίνηση φυλετικού μίσους, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι οι δηλώσεις του κατευθύνονταν κατά θρησκείας, του Ισλάμ, και όχι κατά συγκεκριμένης φυλετικής ομάδας.

Γνωστός για τις εμπρηστικές του δηλώσεις, ο Γκέερτ Βίλντερς έχει κατά το παρελθόν συγκρίνει το Κοράνιο με το Mein Kampf του Αδόλφου Χίτλερ και έχει χαρακτηρίσει το Ισλάμ φασιστική θρησκεία.

Διαβάστε επίσης: Ολλανδία: Κούρδοι διαμαρτυρόμενοι για το ΙΚ εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της Χάγης (vid)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved