ΚΟΣΜΟΣ

«Αναπόφευκτη η διαπραγμάτευση με τους τζιχαντιστές», λένε οι γονείς του Φόλεϊ

«Αναπόφευκτη η διαπραγμάτευση με τους τζιχαντιστές», λένε οι γονείς του Φόλεϊ

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αναγκαστούν στο εγγύς μέλλον να διαπραγματευτούν με τους τζιχαντιστές αν θέλουν να σώσουν τους ομήρους, σύμφωνα με τους γονείς του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, του πρώτου δηλαδή ομήρου που αποκεφαλίστηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

«Στο τέλος, νομίζω ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε. Αυτή η κατάσταση δεν θα διευθετηθεί με στρατιωτικές επεμβάσεις και επομένως, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να συνομιλήσουμε», με τους ισλαμιστές, είπε ο Τζον Φόλεϊ, ο πατέρας του δημοσιογράφου που αποκεφαλίστηκε τον Αύγουστο από το ΙΚ.

«Προφανώς, όλα αυτά θα οδηγήσουν τη χώρα μας (σ.σ. τις ΗΠΑ) και τις άλλες χώρες να επανεξετάσουν την πολιτική που ακολουθούν όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους τρομοκράτες», πρόσθεσε η σύζυγός του, Νταϊάν Φόλεϊ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Οι γονείς του Φόλεϊ απάντησαν κατ' αυτόν τον τρόπο όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον προσπαθεί να σώσει τον Αμερικανό Πίτερ Κάσιγκ, τον τελευταίο, μέχρι σήμερα, Δυτικό όμηρο που οι τζιχαντιστές απειλούν να εκτελέσουν.

Οι ΗΠΑ αρνούνται να πληρώσουν λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων και η Νταϊάν Φόλεϊ είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι είχε την αίσθηση πως οι προσπάθειες που κατέβαλε η οικογένειά της για να σώσει τον Τζέιμς "ενόχλησαν" την αμερικανική κυβέρνηση. "Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας έκανε το καλύτερο δυνατόν για να βρει έναν τρόπο να απελευθερώσει τον γιο μας", είπε σήμερα η μητέρα του δημοσιογράφου.

Μολονότι παραδέχτηκε ότι «δεν μπορεί να ξέρει» αν η καταβολή λύτρων θα έσωζε τον Τζέιμς Φόλεϊ, η μητέρα του εκτίμησε ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν θα στοίχιζε τίποτα να διαπραγματευτούμε, να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες» με το Ισλαμικό Κράτος.

«Θα πρέπει να τους καταλάβουμε. Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους, να τους μελετήσουμε», τόνισε από την πλευρά του ο σύζυγός της.

Ο Τζέιμς Φόλεϊ απήχθη τον Νοέμβριο του 2012 στη βόρεια Συρία, όπου βρισκόταν για να καλύψει δημοσιογραφικά την εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ήταν ο πρώτος Δυτικός όμηρος που αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές, στις 19 Αυγούστου.

Οι γονείς του βρίσκονται στη Γαλλία με την ευκαιρία μιας εκδήλωσης στη μνήμη των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί σε εμπόλεμες ζώνες, στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων Μπαγιέ στους πολεμικούς ανταποκριτές.

Διαβάστε επίσης

Γύπας επιτέθηκε σε μωρό (pics)