ΚΟΣΜΟΣ

«Οι τζιχαντιστές μπορούν να καταλάβουν ολόκληρη την Κομπάνι»

«Οι τζιχαντιστές μπορούν να καταλάβουν ολόκληρη την Κομπάνι»

Το 40% της συριακής πόλης Κομπάνι ελέγχουν πλέον οι τζιχαντιστές και σύμφωνα με τον αναπληρωτή σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα ασφαλείας, Τόνι Μπλίνκεν, σύντομα ενδέχεται να την καταλάβουν εξ ολοκλήρου.

Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ο Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι την Πέμπτη οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει περίπου το 40% της πόλης ενώ οι κουρδικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο στο υπόλοιπο 60%. Παρόμοια στοιχεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

"Δεν ξέρω τι θα συμβεί γιατί, λόγω της απουσίας χερσαίας δύναμης εκεί, θα είναι δύκολο μόνο μέσω των αεροπορικών δυνάμεων να εμποδίσουμε το ΙΚ να καταλάβει την πόλη", συνέχισε. Το απόγευμα σήμερα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές πραγματοποίησαν δύο επιδρομές σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, παρόμοιες με το Κομπάνι, όπου οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικές ή και όχι. "Υπάρχουν και άλλα Κομπάνι στο Ιράκ, υπάρχουν και άλλα Κομπάνι στη Συρία σε καθημερινή βάση", είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση της Τουρκίας για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας δεν είναι μια καινούρια ιδέα και δεν αποτελεί προτεραιότητα, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Διαβάστε επίσης:

Ραχόι: Θα ξεπεράσουμε την κρίση του Έμπολα