ΚΟΣΜΟΣ

Ελπίδα για εξεύρεση λύσης στο Χονγκ Κονγκ εξέφρασε η Μέρκελ

Ελπίδα για εξεύρεση λύσης στο Χονγκ Κονγκ εξέφρασε η Μέρκελ

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων για την επίλυση της κρίσης στο Χονγκ Κονγκ, εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, τον οποίο και υποδέχθηκε στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ απέφυγε πάντως να ασκήσει κριτική στο κινεζικό καθεστώς όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες στην καγκελαρία.

Είπε μόνο ότι "ελπίζει να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τον πληθυσμό του Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο μιας ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων".

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ηγετών του φιλοδημοκρατικού κινήματος οι οποίοι ζήτησαν από τους υποστηρικτές τους να προετοιμαστούν για μια μακρά κινητοποίηση, μετά την ακύρωση των διαπραγματεύσεων με τις τοπικές αρχές.

«Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και ελπίζω ότι θα συνεχιστούν έτσι», είπε η Μέρκελ. «Σε κάθε περίπτωση, ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ειρηνικές», συνέχισε.

Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ζητούν περισσότερες πολιτικές ελευθερίες αλλά και την παραίτηση του κυβερνήτη Λεούνγκ Τσουν-γινγκ, τον οποίο χαρακτηρίζουν μαριονέτα του Πεκίνου.

Η επίσκεψη του Λι Κετσιάνγκ στο Βερολίνο είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, τον περασμένο Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης:

Το ΔΝΤ τραβάει το χαλί από τα πόδια του Σαμαρά