Νοσηλεύτρια από το Τέξας η ασθενής που προσβλήθηκε από τον Έμπολα στις ΗΠΑ

Νοσηλεύτρια από το Τέξας η ασθενής που προσβλήθηκε από τον Έμπολα στις ΗΠΑ

Η πρώτη ασθενής που προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα σε αμερικανικό έδαφος είναι μία νοσηλεύτρια στο Τέξας που φρόντιζε τον Λιβεριανό ασθενή, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα πέθανε εξαιτίας του ιού στις ΗΠΑ.

Το νέο αυτό κρούσμα αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά με το πώς παραβιάστηκαν οι ιατρικές οδηγίες που είχαν δοθεί με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Texas Health Presbyterian Hospital στο Ντάλας, όπου ανακοινώθηκε την Κυριακή το νέο αυτό περιστατικό, έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό της κατάστασης.

Η νοσηλεύτρια, το όνομα της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, είναι ο πρώτος ασθενής που προσβλήθηκε από τον ιό σε αμερικανικό έδαφος. Η γυναίκα είχε στενή και καθημερινή επαφή με τον Λιβεριανό Τόμας Έρικ Ντάνκαν κατά τη διάρκεια της 11μερης νοσηλείας του, ο οποίος κατέληξε την περασμένη Τετάρτη, δήλωσαν οι αρχές.

Το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα είναι το χειρότερα στα χρονικά, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 θάνατοι, κυρίως στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, Λιβερία, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε. Ο Ντάνκαν είχε εκτεθεί στον ιό ενόσω βρισκόταν στη Λιβερία και ύστερα ταξίδεψε στις ΗΠΑ.

Η νέα υπόθεση οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να διατάξει τις ομοσπονδιακές αρχές να λάβουν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας ώστε το αμερικανικό ιατρικό σύστημα να είναι έτοιμο να ακολουθήσει τα σωστά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του ιού, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο Λευκός Οίκος.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το πώς η νοσηλεύτρια μολύνθηκε από τον ιό, ωστόσο ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Τόμας Φρίντμαν, δήλωσε ότι πιθανόν πρόκειται για παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας, κάτι που ίσως σημαίνει πως και άλλοι νοσηλευτές έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα.

«Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του αρχικού ασθενούς στο Ντάλας, αλλά σε κάποιο σημείο παραβιάστηκε το πρωτόκολλο που οδήγησε σε αυτό το νέο περιστατικό», δήλωσε ο Φρίντμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως δήλωσαν υπάλληλοι του νοσοκομείου του Τέξας, η νοσηλεύτρια φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας του Λιβεριανού ασθενούς.

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα της έκθεσης των νοσηλευτών στον ιό, διότι εάν αυτό το άτομο μολύνθηκε από τον Έμπολα, το ίδιο θα μπορούσε να έχει συμβεί και σε άλλους», δήλωσε ο Φρίντμαν. Ο ίδιος δήλωσε ότι ένας ακόμα υπάλληλος του νοσοκομείου, ο οποίος πιθανόν είχε έρθει σε επαφή με τη νοσηλεύτρια και θα μπορούσε να έχει προσβληθεί από τον ιό, παρακολουθείται.

Κανένα από το προσωπικό 10 ατόμων που είχαν στενή επαφή με τον Ντάνκαν ή οι 38 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο από τα συμπτώματα, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, το αεροδρόμιο J. F. Kennedy της Νέας Υόρκης ξεκίνησε το Σάββατο την εφαρμογή νέων μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα σε ταξιδιώτες που εισέρχονται στις ΗΠΑ από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες έχουν πληγεί από τη νόσο.