ΚΟΣΜΟΣ

Σε θάνατο καταδικάστηκαν 12 «τρομοκράτες» στη Σιντζιάνγκ

Σε θάνατο καταδικάστηκαν 12 «τρομοκράτες» στη Σιντζιάνγκ

Κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε θάνατο 12 πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν σε μια επίθεση στην οποία σχεδόν 100 άνθρωποι είχαν βρει τον θάνατο στα τέλη του Ιουλίου στην επαρχία Σιντζιάνγκ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.


Άλλα δεκαπέντε πρόσωπα καταδικάστηκαν σε θάνατο με αναστολή —κάτι που συνήθως μεταφράζεται σε ισόβια— σύμφωνα με ενημερωτικό ιστότοπο των αρχών της επαρχίας.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων συνολικά 37 πολίτες και 59 «τρομοκράτες» είχαν σκοτωθεί στην επίθεση που είχε σημειωθεί την 28η Ιουλίου εναντίον ενός φυλακίου της αστυνομίας και άλλων δημοσίων κτιρίων στην περιοχή Σάτσε—ή Γιαρκάντ για τους Ουιγούρους, την εθνότητα που αποτελεί την πλειονότητα στην επαρχία.

Ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων αυτών είναι ο βαρύτερος στη Σιντζιάνγκ μετά τις συγκρούσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας, το 2009, όταν είχαν βρει τον θάνατο περίπου 200 άνθρωποι.

Άλλα εννέα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και 20 ακόμη σε ποινές κάθειρξης έως και 20 ετών, σύμφωνα με τον ιστότοπο Tianshan των αρχών της Σιντζιάνγκ.
Όχι λιγότεροι από 215 «τρομοκράτες» συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια στη Γιαρκάντ, που ξέσπασαν λίγο πριν από το τέλος του Ραμαζανιού, ενώ 18 πρόσωπα «παρουσιάστηκαν» οικειοθελώς στους αστυνομικούς, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Μια εξόριστη οργάνωση των μειονοτικών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Ουιγούρων, αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή των γεγονότων της 28ης Ιουλίου, εκτιμώντας ότι ο απολογισμός των νεκρών των βίαιων επεισοδίων ενδέχεται να είναι πολύ βαρύτερος από αυτόν που δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές.

Η ίδια οργάνωση, επικαλούμενη πηγές της περιοχής, είχε κάνει λόγο για χρήση επιθετικών τουφεκιών αλλά και για δράση ελεύθερων σκοπευτών από πλευράς των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Στη Σιντζιάνγκ ζουν περίπου 10 εκατ. Ουιγούροι, τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι οι οποίοι αντιτίθενται στην κινεζική κυριαρχία με ένα μέρος τους να έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και —σύμφωνα με τις αρχές— να διαπράττει αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες τόσο στην περιοχή όπου ζει, όσο και πέραν αυτής.

Πάντως οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η κατασταλτική πολιτική του Πεκίνου έναντι των Ουιγούρων, ιδίως όσον αφορά τα πολιτιστικά και θρησκευτικά τους δικαιώματα.

Μερικές ημέρες πριν από την επίθεση στη Γιαρκάντ, στην Κασγκάρ, είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι ο ιμάμης του μεγαλύτερου τεμένους στην Κίνα.
Τον Μάιο είχε σημειωθεί μια επίθεση καμικάζι σε μια αγορά στην Ουρούμτσι με 43 νεκρούς, ενώ τον Μάρτιο ένα φονικό στην σιδηροδρομικό σταθμό της Κουνμίνγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου είχαν σκοτωθεί 29 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί περίπου 140.

Αντιδρώντας σε αυτό το κύμα βιαιοτήτων η κινεζική κυβέρνηση εξαπέλυσε μια ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική εκστρατεία, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις και μαζικές καταδίκες σε δίκες που —όπως καταγγέλλουν οι μειονοτικοί— έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες.

Πάνω από 25 καταδίκες στην εσχάτη των ποινών και τουλάχιστον 21 εκτελέσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές τους τελευταίους μήνες μετά τα βίαια επεισόδια στη Σιντζιάνγκ ή επιθέσεις που σχετίζονται με τα γεγονότα στην περιοχή, όπως η επίθεση στην πλατεία Τιενανμέν τον Οκτώβριο του 2013.

Διαβάστε επίσης: Χονγκ Κονγκ: Επίθεση φιλοκαθεστωτικών κατά φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών