Σύνοδος των υπουργών Υγείας για νέα μέτρα κατά του Έμπολα

Σύνοδος των υπουργών Υγείας για νέα μέτρα κατά του Έμπολα

Τεχνική σύνοδος με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και το αντικείμενό της θα είναι η ενίσχυση των ελέγχων στους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες οι οποίες πλήττονται από την επιδημία του Έμπολα.

Το «ραντεβού» αυτό των υπουργών έχει ως στόχο να προωθήσει «τον συντονισμό των ενεργειών» των χωρών-μελών της ΕΕ.

Η Βρετανία είναι μέχρι στιγμής η μοναδική χώρα της ΕΕ που έχει επιβάλει ελέγχους κατά την άφιξη των επιβατών στα κυριότερα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμού του Λονδίνου, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Καναδά.

Σύμφωνα με την ιταλική προεδρία, η συνάντηση της Πέμπτης θα επικεντρωθεί μόνο σε μια "ανταλλαγή απόψεων", ενώ η εφαρμογή μέτρων επαφίεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Μια ευρωπαϊκή πηγή σημείωσε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης "την αποτελεσματικότητα των μεθόδων εντοπισμού (των ασθενών) που εφαρμόζονται κατά την αναχώρηση των επιβατών από τις πληγείσες χώρες".

Λιγότερες από 6 χώρες της ΕΕ –μεταξύ των οποίων η Γαλλία και το Βέλγιο– διατηρούν απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου έχει ξεσπάσει η επιδημία.

Ο βασικός στόχος είναι "να σταλεί ένα μήνυμα" και να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη στην Ευρώπη, μετά και τη μόλυνση μιας Ισπανίδας νοσοκόμας την περασμένη εβδομάδα στη Μαδρίτη, που προκάλεσε πανικό στην ήπειρο.

Μέχρι σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συστήσεις την εφαρμογή ελέγχων στους επιβάτες που αφίκνυνται στην Ευρώπη από τις πληγείσες ζώνες. Τέτοιοι έλεγχοι γίνονται κυρίως κατά την αναχώρησή τους.

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές εκτόπισαν τουλάχιστον 180.000 άτομα από τη Χιτ