Τουρκία: Καμία συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη χρήση βάσεων

Τουρκία: Καμία συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη χρήση βάσεων

Καμία νέα συμφωνία δεν έχει συνάψει η Τουρκία με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η χρήση αεροπορικών βάσεων στο έδαφός της από αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικής πηγής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει καμία νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Χθες ένας Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε επιβεβαιώσει, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει δώσει το πράσινο φως στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της προκειμένου να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν υπάρχει νέα συμφωνία» επέμεινε η κυβερνητική πηγή, υπενθυμίζοντας ότι η υπάρχουσα συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ δεν επιτρέπει την πρόσβαση στη βάση Ιντσιρλίκ –κοντά στα Άδανα (νότια)– στον αμερικανικό στρατό προκειμένου να την χρησιμοποιήσει για αποστολές υλικοτεχνικής υποστήριξης ή ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στη βάση των προϋποθέσεων που έχει ήδη θέσει η Τουρκία» τόνισε η ίδια πηγή.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε επίσης ότι δεν έχει συναφθεί συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον για την χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Κατά το ίδιο, οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ συνεχίζονται.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την εκπαίδευση των Σύρων ανταρτών, χωρίς να διευκρινίζουν ποιος θα αναλάβει την εκπαίδευσή τους και που ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Μεξικό: Γερμανός φοιτητής τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών