ΚΟΣΜΟΣ

Ποια εκεχειρία; 7 στρατιώτες νεκροί στην αν. Ουκρανία

Ποια εκεχειρία; 7 στρατιώτες νεκροί στην αν. Ουκρανία

Επτά Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς για το στρατό από τις 5 Σεπτεμβρίου όταν και τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών.

«Επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών», έξι εκ των οποίων από νάρκες που είχαν τοποθετήσει φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η η δημαρχία της πόλης, πέντε πολίτες που παρίσταντο σε μια κηδεία σκοτώθηκαν την Τρίτη (14/10) από βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Μαριούπολης, του στρατηγικής σημασίας λιμένα στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, φιλορώσοι αυτονομιστές βομβάρδισαν το χωριό Σαρτάνα, έξω από τη Μαριούπολη. Πολλοί όλμοι εξερράγησαν στο χωριό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε πολίτες και να τραυματιστούν δέκα ακόμη, επεσήμανε η δημαρχία στον ιστότοπό της.

Στο μεταξύ, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα το διορισμό του επικεφαλής της Εθνοφρουράς στη θέση του υπουργού Άμυνας της χώρας.

Η υποψηφιότητα του στρατηγού Στέπαν Πόλτορακ, 49 ετών, που υποβλήθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, εγκρίθηκε από 245 βουλευτές έναντι ενός που τάχθηκε κατά.

Ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς, μιας μονάδας που δημιουργήθηκε εν μέρει από εθελοντές, γίνεται ο τέταρτος υπουργός Άμυνας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους φιλοευρωπαίους τον Φεβρουάριο.

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη από ειρήνη και μόνο σύγχρονες και ευέλικτες ένοπλες δυνάμεις με καλή εκπαίδευση και εξοπλισμό μπορούν να το εγγυηθούν. Ξέρω τι πρέπει να κάνω», υπογράμμισε ο Πόλτορακ απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Ο στρατηγός Πόλτορακ έγινε γνωστός για το σχηματισμό της Εθνοφρουράς, ένα σώμα που εξαρτάται από το υπουργείο Εσωτερικών και στο οποίο ενσωματώθηκαν εθελοντές που προήλθαν από το κίνημα αμφισβήτησης της πλατείας Μαϊντάν. Οι δυνάμεις αυτές ενεπλάκησαν στις πιο σκληρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο στρατός κάποιες φορές συνάντησε δυσκολίες εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης και της γραφειοκρατίας.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε στους βουλευτές ότι ο νέος υπουργός Άμυνας θα ασχοληθεί πρώτα απ' όλα «με τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος άμυνας», αλλά και «με την ανοικοδόμηση του συστήματος ανεφοδιασμού του στρατού».

Σημειώνεται ότι ο Πόλτορακ αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία, που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Οκτωβρίου, αντικαθιστώντας τον Βαλέρι Γκετελέι, ο οποίος παύθηκε από τον Ποροσένκο μετά τις ήττες που υπέστη ο ουκρανικός στρατός στα ανατολικά.

Διαβάστε ακόμα:

Επίθεση διαδηλωτών με αεροβόλα στην ουκρανική Βουλή (vids)