Τουρκία: Κούρδοι κρατούμενοι μαχητές από το Κομπάνι ξεκίνησαν απεργία πείνας

Τουρκία: Κούρδοι κρατούμενοι μαχητές από το Κομπάνι ξεκίνησαν απεργία πείνας

Απεργία πείνας, προκειμένου να καταγγείλουν τη σύλληψή τους από τις τουρκικές Αρχές, στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, κυρίως για να δεχθούν ιατρική φροντίδα, ξεκίνησαν περισσότεροι από 100 Κούρδοι μαχητές από τη συριακή πόλη Κομπάνι, η οποία πολιορκείται από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με έναν φιλοκούρδο Τούρκο βουλευτή, περίπου 160 μέλη του κόμματος Δημοκρατική Ένωση (PYD), του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, τα οποία κρατούνται εδώ και εννέα ημέρες στο Σουρούτς, στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία, ξεκίνησαν απεργία πείνας.

Την ίδια ώρα πάντως, η Άγκυρα υποπτεύεται ότι ενδέχεται να συνδέονται με τους Κούρδους αντάρτες στην Τουρκία…

«Κρατούνται χωρίς να τους βαρύνει κάποια κατηγορία, σε μεγάλη νομική αβεβαιότητα, είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αϊχάν, βουλευτής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Περίπου 100 άλλα μέλη του PYD, άνδρες και γυναίκες, που είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές μόλις εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος από το Κομπάνι, αφέθηκαν ελεύθεροι τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, πρόσθεσε ο Αϊχάν, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι επέστρεψαν στη Συρία για να πολεμήσουν.

Ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν συλληφθεί στη διάρκεια ενός ελέγχου «ρουτίνας».

«Εδώ και κάποιο καιρό, όλοι όσοι έρχονται από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι είτε μέλη των YPG (Μονάδες προστασίας του λαού, η κύρια ένοπλη πολιτοφυλακή των Κούρδων στη Συρία), είτε του PKK», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, για τον οποίο πρωταρχικό ζήτημα αποτελεί «η ασφάλεια της χώρας».

Διαβάστε ακόμα:

Λιβερία: Το ιατρικό προσωπικό απεργεί εν μέσω Έμπολα