ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα αναγνωριστούν τα δημοψηφίσματα για ανεξαρτησία στην Ουκρανία»

«Δεν θα αναγνωριστούν τα δημοψηφίσματα για ανεξαρτησία στην Ουκρανία»

ΗΠΑ και διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων για την αυτονόμηση περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, όπως υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον, Κέρι, μολονότι ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ διαφώνησε, στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

Ο Κέρι απαίτησε επίσης να σταματήσουν οι ανταλλαγές πυρών γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από την περιοχή, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία. "Τα πυρά γύρω από το αεροδρόμιο πρέπει να σταματήσουν, τα στρατεύματα και ο ξένος εξοπλισμός να αποσυρθούν και όλοι οι όμηροι να απελευθερωθούν", είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε πάντως ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη μεθόριο με την Ουκρανία. "Τα βαρέα όπλα πρέπει επίσης να αποσυρθούν", συνέχισε τονίζοντας ότι τα σύνορα θα πρέπει να ελεγχθούν και να προστατευθούν.

Την Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην περιοχή αρχίζουν να αποσύρονται.