ΚΟΣΜΟΣ

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αφανίζουν τις μειονότητες στο Ιράκ

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αφανίζουν τις μειονότητες στο Ιράκ

Τρομάζει ο αριθμός των νεκρών που έχουν αφήσει πίσω του οι μαχητές του ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Μόνο φέτος, περισσότεροι από 12.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα ενώ οι μειονότητες που είναι αντιμέτωπες με την απειλή της εθνοκάθαρσης είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Διεθνής Ομάδα για να Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΔΟΔΜ) αναφέρει ότι πολλές μειονότητες στο Ιράκ, μεταξύ αυτών Χριστιανοί, Γεζίντι και Τουρκομάνοι, γίνονται στόχοι απαγωγών, δολοφονιών και σεξουαλικής βίας και πλέον κινδυνεύουν με εξάλειψη στο Ιράκ.

Ο απολογισμός των πολιτών που σκοτώθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου το 2014 (12.618) σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι (6.676), σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίστηκε για τον απολογισμό αυτό στην οργάνωση Iraq Body Count.

Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην επαρχία Νινευή, όπου εδώ και χιλιάδες χρόνια ζουν πολλές μειονότητες, επισημαίνεται στην έκθεση με τίτλο «Από την κρίση στην καταστροφή: η κατάσταση των μειονοτήτων στο Ιράκ».

Οι μαχητές του ΙΚ, που έχουν δημιουργήσει τη δική τους «ζώνη» κατά μήκος του Ιράκ και της Συρίας, επιτίθενται εναντίον σιιτικών συνοικιών της Βαγδάτης και καταλαμβάνουν τις γύρω αγροτικές περιοχές απ' όπου οι ιρακινές δυνάμεις και σιιτικές πολιτοφυλακές προσπαθούν να τους απωθήσουν.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΔΟΔΜ Μαρκ Λάτιμερ, η ιρακινή κυβέρνηση έχει δείξει «ότι δεν είναι ούτε ικανή ούτε πρόθυμη να προστατεύσει τις μειονότητες».

«Καθώς οι μειονότητες, που σε γενικές γραμμές δεν έχουν δικές τους πολιτοφυλακές ή δομές προστασίας όπως οι ομάδες που πλειοψηφούν στην κοινωνία, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες», πρόσθεσε ο Λάτιμερ σε ανακοίνωσή του που συνοδεύει την έκθεση.

«Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων δεν διεξάγονται σωστές έρευνες και οι δράστες των επιθέσεων δεν τιμωρούνται, ενώ συχνά υπάρχουν ενδείξεις συνενοχής των επίσημων αρχών», σημείωσε ο ίδιος.

Η ΔΟΔΜ επισημαίνει ότι οι μειονότητες στο Ιράκ είναι θύματα συνοπτικών εκτελέσεων, ένοπλων ληστειών, βασανιστηρίων και βομβιστικών επιθέσεων επί χρόνια.

Μέλη των μειονοτικών ομάδων που δεν έχουν φύγει από τη χώρα ζουν υπό τον συνεχή φόβο για την ασφάλειά τους, καθώς οι τόποι και οι χώροι λατρείας τους γίνονται στόχος επιθέσεων και φοβούνται να δηλώνουν ανοικτά τη θρησκευτική τους ταυτότητα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε για να αποζημιώσει τα θύματα ή να ανοικοδομήσει τις υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές από τις επιθέσεις του ΙΚ εναντίον των κοινοτήτων των μειονοτήτων, που έχουν μικρή πρόσβαση σε καθαρό νερό, ηλεκτρικό, στέγαση και υγειονομικές υπηρεσίες.

«Η νοοτροπία των θρησκευτικών αντιπαραθέσεων που κυριαρχεί στην ιρακινή κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να ανατραπεί και οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων θα πρέπει να λογοδοτήσουν στο Ιράκ και διεθνώς», υπογράμμισε ο Λάτιμερ.

Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές θα πρέπει να συμμορφωθούν στους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες και θα πρέπει να απαγορεύσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και άλλες επιθέσεις που είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσανάλογες απώλειες ζωών πολιτών, πρόσθεσε.

Εξάλλου η έκθεση της ΔΟΔΜ ζητεί να ληφθούν μέτρα για να προσφερθεί καταφύγιο σε άλλες χώρες στους Ιρακινούς που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν τις διώξεις και να προληφθεί η χρηματοδότηση του ΙΚ και άλλων ένοπλων ομάδων που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλα τα νέα για το Ισλαμικό Κράτος εδώ