ΠΓΔΜ: Η χώρα θα λάβει 400 εκατ. τα επόμενα χρόνια

ΠΓΔΜ: Η χώρα θα λάβει 400 εκατ. τα επόμενα χρόνια

Η ΠΓΔΜ θα μπορεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να κάνει χρήση πίστωσης 400 εκατ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα για την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας της, όπως προβλέπεται από τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση της Τράπεζας με την ΠΓΔΜ για την περίοδο 2015 -2018, η οποία εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.


Η νέα στρατηγική βασίζεται στην εταιρική σχέση μεταξύ του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ΠΓΔΜ, η οποία παρέχει ισχυρή υποστήριξη στη χώρα για την ανάπτυξή της και τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία αναμεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η ΠΓΔΜ έχει να επιδείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συνετή μακροοικονομική διαχείριση, τη διατήρηση της ανάπτυξης της οικονομίας της και την αύξηση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, η ΠΓΔΜ θα μπορεί να λάβει επιπλέον 80 με 100 εκατ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια από τον επενδυτικό βραχίωνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης (IFC).

Η ΠΓΔΜ έγινε μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας το 1994. Από τότε μέχρι σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει διαθέσει περίπου 1,7 δισ. δολάρια στην ΠΓΔΜ με τη μορφή δανείων και επιχορηγήσεων.

Το τρέχον επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ΠΓΔΜ αποτελείται από επτά δάνεια, συνολικού ύψους 369 εκατ. δολαρίων.

 

Διαβάστε επίσης: Οι αντιδράσεις των Σκοπίων για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής