ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμπάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να προασπίσουν τα τζαμιά της Ιερουσαλήμ

Ο Αμπάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να προασπίσουν τα τζαμιά της Ιερουσαλήμ

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μην επιτρέψουν σε εβραίους εποίκους την είσοδο στο Χαράμ αλ-Σαρίφ, όπως ονομάζουν οι μουσουλμάνοι την Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, γνωστή ως Όρος του Ναού για τους εβραίους.

"Οι εβραίοι έποικοι πρέπει να εμποδιστούν 'με κάθε απαραίτητο μέσο' ώστε να μην εισέλθουν στο τέμενος Αλ Ακσα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμπάς σε ομιλία του χθες βράδυ, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Στην Πλατεία των Τζαμιών υπάρχουν τα τεμένη Αλ Ακσα και Θόλος του Βράχου. Το σημείο αποτελεί επίσης τον ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού, καθώς εκεί βρίσκεται το Τείχος των Δακρύων, ερείπιο του δεύτερου εβραϊκού Ναού.

Ο Αμπάς αποκάλεσε την Ιερουσαλήμ "το πετράδι στο στέμμα και η αιώνια πρωτεύουσα του παλαιστινιακού λαού. Χωρίς αυτήν, δεν μπορεί να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος. Είναι σημαντικό οι Παλαιστίνιοι να είμαστε ενωμένοι για την προάσπιση της Ιερουσαλήμ", δήλωσε.

H ισραηλινή αστυνομία έχει περιορίσει σημαντικά την είσοδο στην Πλατεία των Τζαμιών. Συχνά, μόνο γυναίκες και άνδρες άνω των 50 ετών επιτρέπεται να εισέλθουν στον τόπο αυτό, που αποτελεί αιτία εντάσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινίων προσκυνητών και της ισραηλινής αστυνομίας έχουν επανειλημμένα σημειωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματισμοί και η αστυνομία να προχωρεί σε συλλήψεις.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στην οποία υπάρχει η Παλιά Πόλη, στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τώρα η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Διαβάστε ακόμα:

Φιλιππίνες: Ελεύθεροι με… αποδείξεις οι Γερμανοί όμηροι (vid)

Συρία: Οι τζιχαντιστές σταύρωσαν «κατάσκοπο» (σκληρές εικόνες)