Στην Τζακάρτα ο Κέρι

Στην Τζακάρτα ο Κέρι

Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας έφθασε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι προκειμένου να παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Γιόκο Ουιντόντο αλλά και στοχεύοντας να αποσπάσει μεγαλύτερη στήριξη από τους ηγέτες των κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.


Κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στην Τζακάρτα, ο Τζον Κέρι σχεδιάζει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ινδονησίας, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, τον σουλτάνο του Μπρουνέι, και τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφεραν ότι οι συνομιλίες θα επεκταθούν στις εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η αυξημένη παρουσία του Πεκίνου προκαλεί ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους εταίρους και συμμάχους της στην Ασία, στον αγώνα κατά του ιού Έμπολα, και στις εταιρικές σχέσεις στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Όπως τόνιζαν πάντως αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτεραιότητα για τον Τζον Κέρι είναι η αναζήτηση μεγαλύτερης βοήθειας για την ενίσχυση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Οι συζητήσεις θα καλύψουν τους πιθανούς τρόπους ελέγχου της ενίσχυσης των τζιχαντιστών με μαχητές από την νοτιοανατολική Ασία, την παρεμπόδιση επιστροφής των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών στις χώρες τους, αλλά και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους.