ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Ζητά ανεμπόδιστη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών «σε όλη την Ουκρανία»

ΕΕ: Ζητά ανεμπόδιστη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών «σε όλη την Ουκρανία»

Η ΕΕ «δεν θα αναγνωρίσει» τα αποτελέσματα των εκλογών που θα οργανώσουν οι αυτονομιστές στις 2 Νοεμβρίου, παρακαλώντας να διεξαχθούν «χωρίς εμπόδια και σε όλη τη χώρα» οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Ουκρανία.

Εκτιμά ότι αυτή η ψηφοφορία θα διατάρασσε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση. Ταυτοχρόνως όμως κάλεσε το Κίεβο να οργανώσει "γρήγορα" τοπικές εκλογές στις ζώνες αυτές.
"Οι υπεύθυνοι (για την οργάνωση των εκλογών) και οι Ουκρανοί ψηφοφόροι θα πρέπει να μπορέσουν να προετοιμάσουν τις εκλογές χωρίς κωλύματα και όλοι οι υποψήφιοι να κάνουν ελεύθερα και με ασφάλεια προεκλογική εκστρατεία σε όλη τη χώρα" τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, αναφερόμενοι στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου.

"Το Συμβούλιο καταδικάζει τα πρόσφατα επεισόδια στα οποία υποψήφιοι ξυλοκοπήθηκαν και εκφοβίστηκαν", πρόσθεσαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της συνεδρίασής τους στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ υπενθύμισε ότι "δεν θα αναγνωρίσει" τα αποτελέσματα των εκλογών που θα οργανώσουν οι αυτονομιστές στις 2 Νοεμβρίου, καθώς εκτιμά ότι αυτή η ψηφοφορία θα διατάρασσε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση. Ταυτοχρόνως όμως κάλεσε το Κίεβο να οργανώσει "γρήγορα" τοπικές εκλογές στις ζώνες αυτές.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου και ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν δικές τους βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 2 Νοεμβρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των "28" σημείωσαν εξάλλου ότι έχει περιοριστεί γενικά η βία στην ανατολική Ουκρανία μετά την εκεχειρία της 5ης Σεπτεμβρίου και "καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες, πολυάριθμες παραβιάσεις" της εκεχειρίας αυτής. Παρά τις συναντήσεις που είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, στο Μιλάνο την περασμένη εβδομάδα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται ακόμη γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπου σήμερα ακούστηκα και μια πολύ ισχυρή έκρηξη. Εξάλλου, ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για μια επίθεση στα σύνορα από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο Ουκρανοί στρατιώτες.

Η κατάσταση "παραμένει εύθραυστη", παρατήρησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Οι υπουργοί επισήμαναν την "ευθύνη" της Ρωσίας και ζήτησαν να αποσυρθούν "οι παράνομες ένοπλες ομάδες, ο στρατιωτικός εξοπλισμός, οι Ρώσοι μαχητές και οι μισθοφόροι" από την ανατολική Ουκρανία. Ζήτησαν επίσης από τη Μόσχα να εντείνει τη συνεργασία της ώστε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να μπορέσει να αναπτύξει παρατηρητές κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης

Νταβούτογλου: «Η πλατεία Ταξίμ η «πιο απαίσια του κόσμου»