ΚΟΣΜΟΣ

Πράσινο φως στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πράσινο φως στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει αύριο (22/10/2014) το τελικό πράσινο φως για την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο συνασπισμός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αναμένεται να ψηφίσει υπέρ στην ψηφοφορία, που θα γίνει αύριο το μεσημέρι. Οι δύο ομάδες αντιπροσωπεύουν 479 από τους 751 ευρωβουλευτές.

Ωστόσο μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία για το νέο Σώμα των Επιτρόπων, ορισμένα μέλη δηλώνουν ότι έχουν αμφιβολίες.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Euractiv.com, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Zιουλιόμ Μπαλάς προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η νέα Επιτροπή δεν θα πρέπει να λάβει απλώς μια λευκή επιταγή. Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το διορισμό του Επιτρόπου Κανιέτε, ο οποίος , είπε ότι «αντιστοιχεί στο διορισμό ενός λομπίστα για τα ορυκτά καύσιμα». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την πολιτική ισορροπία της νέας Επιτροπής, και ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από τον Γιούνκερ για το επενδυτικό σχέδιο ύψους 300 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει.

«Η προέλευση αυτών των 300 δισ. ευρώ πρέπει να διευκρινιστεί, όπως και πού θα διατεθούν. Επειδή ακριβώς αυτό το θέμα υπήρξε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής εκστρατείας μας. Αυτό το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πολίτες που πλήττονται από την κρίση να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη και την ικανότητά της να αλλάξει την καθημερινότητά τους », δήλωσε ο Μπαλάς.

Επίσης οι Βέλγοι σοσιαλιστές εξέδωσαν προειδοποίηση σήμερα ότι η υποστήριξή τους για τη νέα Επιτροπή, θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των υποσχέσεων που δόθηκαν από τον Γιούνκερ.

«Τα 300 δισεκατομμύρια θα πρέπει να προέλθουν από νέες πηγές, όχι από την ανακύκλωση των άλλων ταμείων» ανέφεραν οι Βέλγοι σοσιαλιστές σε δελτίο τύπου.