Συρία: Η Δαμασκός στηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις στο Κομπάνι

Συρία: Η Δαμασκός στηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις στο Κομπάνι

Οι συριακές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ παρέχουν στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη στους Κούρδους που προασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τον σύρο υπουργό Ενημέρωσης Ομράν αλ-Ζόχμπι.


"Το (συριακό) κράτος με τις στρατιωτικές του δυνάμεις και τα αεροσκάφη του παρείχε στρατιωτική υποστήριξη, πολεμοφόδια και όπλα στην πόλη" του Κομπάνι, τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του που μετέδωσε χθες βράδυ η συριακή τηλεόραση και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που εμφανίστηκε στη συριακή σύγκρουση την άνοιξη του 2013, κατάφερε να καταλάβει σημαντικά εδάφη στη βόρεια και ανατολική Συρία πριν εξαπολύσει επιχείρηση στις 16 Σεπτεμβρίου εναντίον του Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι τζιχαντιστές συνάντησαν τη σκληρή αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού ο οποίος βομβαρδίζει θέσεις του ΙΚ.

Η Δαμασκός "θα συνεχίσει να βοηθά στρατιωτικά το Κομπάνι στο μέγιστο επίπεδο, καθώς πρόκειται για θέμα καθοριστικής σημασίας", δήλωσε ο Σύρος υπουργός.
"Με την έναρξη της μάχης στο Κομπάνι, το κράτος δεν δίστασε να αναλάβει τον στρατιωτικό, πολιτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό του ρόλο", καθώς η πόλη Άιν αλ Άραμπ (η αραβική ονομασία του Κομπάνι) είναι γη της Συρίας και οι κάτοικοί της είναι Σύροι", πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι τζιχαντιστές ελέγχουν το 50% του Κομπάνι εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα μετά την έναρξη της επίθεσης τους η οποία προκάλεσε τη φυγή περισσοτέρων από 300.000 ανθρώπων και τον θάνατο 700 και πλέον ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων συνεχίζονται ύστερα από τριάμισι χρόνια εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 μετά την ωμή καταστολή ενός λαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας που μετατράπηκε στη συνέχεια σε ένοπλη εξέγερση.

 

Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο πατέρας του ομήρου των τζιχαντιστών, Τζον Κάντλι