ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Οικονομία, κλίμα και Έμπολα στην ατζέντα της Συνόδου κορυφής

ΕΕ: Οικονομία, κλίμα και Έμπολα στην ατζέντα της Συνόδου κορυφής

Η οικονομία, οι κλιματικές αλλαγές και η αντιμετώπιση του ιού Έμπολα είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 23 και 24 Οκτωβρίου, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθήσει η Σύνοδος των χωρών της ευρωζώνης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την τόνωση της ανάπτυξης.

«Παρά την ανάκτηση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και παρά τις διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών-μελών, η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης εξακολουθούν να ανησυχούν την ΕΕ», αναφέρει σε ενημερωτικό του έγγραφο προς τον Τύπο το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης στην Ευρώπη «δύσκολη»

Το θέμα της οικονομίας θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του απερχόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του επερχόμενου Προέδρου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «οι συζητήσεις τόσο των «28» ηγετών της ΕΕ, όσο και των «18» ηγετών της ευρωζώνης, θα επικεντρωθούν στο τρίπτυχο: επενδύσεις, «έξυπνη» εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Όπως εξήγησε, ο ίδιος αξιωματούχος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους προσέλκυσης των ιδιωτικών και των δημόσιων επενδύσεων, σε συνδυασμό με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Εξάλλου, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και η ενεργειακή απόδοση θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.
«Ένα χρόνο πριν τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, η ΕΕ καλείται να δείξει τον ηγετικό της ρόλο», τονίζει στην επιστολή του προς τους «28», ο Χ. Β. Ρομπάι, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της ΕΕ ως το 2030.

Όπως υπενθύμισε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τρεις είναι οι βασικοί δεσμευτικοί στόχοι για την ΕΕ που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το 2030. Ο πρώτος στόχος αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου (CO2) κατά 40%, κάτω από το επίπεδο του 1990. Ο δεύτερος στόχος αφορά την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 27% και ο τρίτος στόχος αφορά την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στο 30%, από το επίπεδο του 2007. Επιπλέον, προωθείται ένα «νέο σύστημα διακυβέρνησης», σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταβάλουν στην Επιτροπή εθνικά σχέδια για μια πιο ανταγωνιστική, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Εμβόλιο κατά του ιού πριν το 2015