ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση από τον ΥΠΕΞ του Κοσόβου για ειρηνευτική συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας

Έκκληση από τον ΥΠΕΞ του Κοσόβου για ειρηνευτική συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας

Την άποψή του πως Βελιγράδι και Πρίστινα πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία πριν η Σερβία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή ένωση, εξέφρασε σήμερα, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014, ο ΥΠΕΞ του Κοσόβου, Ενβέρ Χοτζάι.

«Αυτό το νομικά δεσμευτικό κείμενο, το οποίο αναφέρεται στην ΕΕ, για μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ειρηνευτική συμφωνία» είπε ο κ. Χοτζάι σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο περιφερειακής συνάντησης για την οικονομική διαχείριση που διοργανώνεται στο Βελιγράδι.

Η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας πρέπει να ολοκληρωθεί με την ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Βελιγράδι δεν πρέπει να την εμποδίσει, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις.

Η Πρίστινα, όπως είπε, είναι έτοιμη σε διάστημα τριών έως πέντε χρόνων να επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα με το Βελιγράδι.

Ο κ. Χοτζάι πρόσθεσε ότι ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου δεν μπορεί να είναι ατέρμονη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να έχει σαφή στόχο, δηλαδή την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων.

Αναφερόμενος στα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας στο Βελιγράδι, ο κ. Χοτζάι δήλωσε ότι απέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην περιοχή.