Σουηδία: Σταματούν οι έρευνες για τον εντοπισμό του μυστηριώδους υποβρυχίου

Σουηδία: Σταματούν οι έρευνες για τον εντοπισμό του μυστηριώδους υποβρυχίου

Ο σουηδικός στρατός ανακοίνωσε τον τερματισμό της επιχείρησης έρευνας για την παρουσία ξένου υποβρυχίου ανοικτά της Στοκχόλμης έπειτα από έρευνες μίας εβδομάδας.


"Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα πλοία και οι αμφίβιες δυνάμεις έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση του σουηδικού στρατού στην οποία διευκρίνιζεται ότι μικρά σκάφη θα παραμείνουν στην περιοχή.

Το περασμένο Σάββατο (18/10/2014), ο σουηδικός στρατός ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με τη συμμετοχή 200 ανδρών, πολεμικών πλοίων, ναρκαλιευτικών, και ελικοπτέρων που χτένισαν μία ζώνη ακτίνας 50 χιλιομέτρων στη Βαλτική Θάλασσα, έπειτα από μαρτυρία για τον εντοπισμό αντικειμένου στη θάλασσα.

Ο σουηδικός Τύπος δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν εκπομπές σε ραδιοσυχνότητες εντός της ζώνης ανάμεσα στις ακτές της Στοκχόλμης και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, βάση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, στον οποίο περιλαμβάνονται μίνι υποβρύχια.

Δημοσιεύματα επικαλέσθηκαν μη κατονομαζόμενες σουηδικές στρατιωτικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για ειδικές συχνότητες που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι εκπομπές αυτές είχαν εντοπισθεί από το βράδυ της Πέμπτης, δύο ημέρες πριν υπάρξει η μαρτυρία για την παρουσία άγνωστου υποβρύχιου αντικειμένου ανοικτά της Στοκχόλμης.

Η Ρωσία διέψευσε τις πληροφορίες του σουηδικού Τύπου ότι οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις αναζητούσαν ρωσικό υποβρύχιο που είχε ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης ανοικτά της Στοκχόλμης.

"Δεν υπήρξε καμία ανωμαλία και ακόμη λιγότερο, ατυχήματα που αφορούν ρωσικά σκάφη", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

 

Διαβάστε επίσης: Σουηδία: Συνεχίζονται οι έρευνες για το μυστηριώδες υποβρύχιο