Ιός Έμπολα: Σε πανικό η Νέα Υόρκη μετά το πρώτο κρούσμα

Ιός Έμπολα: Σε πανικό η Νέα Υόρκη μετά το πρώτο κρούσμα

Δύσκολη μέρα περνούν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης σήμερα, Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, αφού το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στην πόλη έχει τρομοκρατήσει τους πάντες στη μεγαλούπολη των ΗΠΑ, με τα ΜΜΕ να αναφέρουν πως ίσως αυτό το γεγονός επηρεάσει άμεσα τόσο τον τουρισμό, όσο και τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών.


Ήδη οι αεροπορικές εταιρείες που συνδέονται με απευθείας πτήσεις με τη Νέα Υόρκη έχουν δώσει σήμα κινδύνου, τονίζοντας πως κάθε φορά που τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων απασχολούνται από τον Έμπολα, η ζήτηση των πελατών μειώνεται αισθητά, υπό το φόβο του τρομερού ιού που έχει αρχίσει πλέον να δίνει «σημεία ζωής» και σε Δυτικές χώρες.

Ο πρώτος ασθενής με τον ιό Έμπολα στη Νέα Υόρκη είναι ο 33χρονος γιατρός Κρεγκ Σπένσερ, ο οποίος συμμετείχε σε αποστολή της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα στη Γουινέα.

Αξιωματούχοι της πόλης και ειδικοί στον τομέα της Υγείας μπορεί να ανακοινώνουν συνεχώς προληπτικά μέτρα για τους πολίτες, ωστόσο υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του ιού είναι «εξαιρετικά απίθανη» σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πρώτο θέμα σε συζητήσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών είναι το δρομολόγιο που ακολούθησε ο Σπένσερ τις τελευταίες μέρες σε περιοχές της πόλης, σε ποια εστιατόρια έφαγε, ποιους σταθμούς και βαγόνια του μετρό χρησιμοποίησε και με ποιους ανθρώπους συναντήθηκε. Είχε αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης την 17η Οκτωβρίου και είχε περάσει από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Σε ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ αρκετοί πολίτες υποστηρίζουν ότι όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής θα πρέπει να τίθενται υπό περιορισμό κατ' οίκον για ένα χρονικό διάστημα έως και 21 ημέρες που μπορεί να εκδηλωθεί η ασθένεια, ενώ οι Αμερικανοί γενικότερα εμφανίζονται διχασμένοι στην ιδέα για απαγόρευση πτήσεων απ' αυτές τις χώρες, ενώ ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο τονίζει πως «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους Νεοϋορκέζους να ανησυχούν» υπογραμμίζοντας και ο ίδιος την αναγκαιότητα λήψης μια σειρά προληπτικών μέτρων.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κιούμο, ανέφερε ότι «πολύ λίγοι άνθρωποι» ήρθαν σ' επαφή με τον Σπένσερ πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ασθένειας χθες το πρωί, ενώ η επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, Μέρι Μπάσετ, επεσήμανε ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους η μνηστή τού γιατρού και δύο φίλοι του, με τους οποίους συναντήθηκε μετά την επιστροφή του από τη Γουινέα. Επίσης, έχει αποκλειστεί το διαμέρισμά του στο Χάρλεμ του Μανχάταν.

Η κ. Μπάσετ θέλησε να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους υποστηρίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να μεταδοθεί ο ιός από την χρήση του μετρό, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν τον ιό Έμπολα μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Η εφημερίδα New York Times, σε σημερινό της θέμα, τονίζει ότι οι «νέοι κανόνες παρακολούθησης που πρέπει να ισχύουν σε ταξιδιώτες που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον Έμπολα αποτελούν μια έξυπνη και λειτουργική απάντηση σε ένα περίπλοκο ζήτημα δημόσιας υγείας. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικά από μια ασύνετη απαγόρευση προς όλους τους ταξιδιώτες από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπως απαιτούν πολλά μέλη του Κογκρέσου».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει παράλληλα τις «έντονες ανησυχίες» που έχουν δημιουργηθεί από χθες, όταν επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί από τον ιό ένας Αμερικανός γιατρός που είχε περιθάλψει ασθενείς στη Γουινέα και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη. Όπως σημειώνει, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, οι περισσότεροι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις προαναφερθείσες χώρες της Αφρικής είναι είτε Αμερικανοί πολίτες ή νόμιμοι κάτοικοι μακράς διαρκείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εθελοντές που μάχονται ενάντια στην επιδημία, δημοσιογράφοι, γιατροί και ομοσπονδιακοί εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας.

Καταλήγοντας, διατυπώνεται η άποψη ότι «μια απαγόρευση θα αποθαρρύνει τους εθελοντές από την ένταξή τους στον αγώνα καταπολέμησης του Έμπολα και θα είναι πιο δύσκολο να τεθεί αυτή η επιδημία υπό έλεγχο, που είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατευθούν οι ΗΠΑ από εισαγόμενα κρούσματα».