ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Εκτελέστηκε η νεαρή που σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της

Ιράν: Εκτελέστηκε η νεαρή που σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της

Δια απαγχονισμού, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να της δοθεί χάρη, εκτελέστηκε το Σάββατο (25/10)μια νεαρή Ιρανή, ηλικίας 26 ετών, στην οποία είχε επιβληθεί η θανατική ποινή για τη δολοφονία ενός άνδρα πουφέρεται να της επιτέθηκε σεξουαλικά.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε επιβεβαιώσει χθες (24/10) το βράδυ, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ότι η Ρεϊχανέχ Τζαμπαρί θα εκτελεστεί σήμερα, ενώ στο λογαριασμό που είχε δημιουργηθεί για συμπαράσταση στο Facebook, έχει πλέον αναρτηθεί το μήνυμα «αναπαύεται εν ειρήνη».

Η 26χρονη είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία τον Ιούλιο του 2007 του Μορτέζα Αμπντολαλί Σαρμπαντί, ενός χειρουργού και πρώην υπαλλήλου του υπουργείου Πληροφοριών.

Έκτοτε πολλοί καλλιτέχνες και σημαίνουσες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών είχαν απευθύνει έκκληση για επιείκεια όπως και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένας ειδικός απεσταλμένος του Ιράν είχε επίσης απευθύνει έκκληση τον Απρίλιο στην Τεχεράνη να αναστείλει την εκτέλεσή της, επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του όλες τις αποδείξεις, αλλά και ότι η απόσπαση της ομολογίας της διακοσμήτριας είχε επιτευχθεί έπειτα από πιέσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με «αξιόπιστες» πηγές που επικαλέστηκε, το θύμα είχε επιτεθεί σωματικά και σεξουαλικά εναντίον της νεαρής γυναίκας, η οποία - προσπαθώντας να αμυνθεί - τον μαχαίρωσε προτού διαφύγει και καλέσει ένα ασθενοφόρο.

Η Δικαιοσύνη στο Ιράν είχε πάντως αναβάλει πολλές φορές την εκτέλεση προκειμένου η οικογένεια του θύματος να δώσει συγχώρεση στη γυναίκα, ενδεχόμενο που σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο (σαρία) που εφαρμόζεται στο Ιράν, επιτρέπει σε έναν καταδικασθέντα σε θάνατο για φόνο να μην εκτελεστεί και να εκτίσει ποινή κάθειρξης.

Η οικογένεια του Σαρμπαντί ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό, απαιτώντας σύμφωνα με τα ιρανικά Μέσα ενημέρωσης, από την Τζαμπαρί να πει «την αλήθεια».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το 2013, τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράν, στην πλειονότητά τους για υποθέσεις ναρκωτικών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Μία μαθήτρια νεκρή στο μακελειό σε σχολείο της Ουάσινγκτον (vid+pics)