ΚΟΣΜΟΣ

Σίσι: Οι επιθέσεις στο Σινά έγιναν με υποστήριξη από το εξωτερικό

Σίσι: Οι επιθέσεις στο Σινά έγιναν με υποστήριξη από το εξωτερικό

Ο αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε πως η επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 30 στρατιωτών στο Σινά έγινε με "υποστήριξη από το εξωτερικό".

Σε ορισμένους τομείς της περιοχής κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο στρατός διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών.

Τριάντα στρατιώτες σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν χθες, όταν ένας καμικάζι έριξε το γεμάτο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του σε στρατιωτικό οδόφραγμα κοντά στην Αλ-Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά, στην πιο φονική επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Μετά την επίθεση οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης τριών μηνών σε ένα μέρος του Σινά, από την πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας, μέχρι την Αλ-Αρίς, και έκλεισαν τον σταθμό της Ράφα, μοναδικό σημείο διέλευσης προς τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Η επίθεση αυτή «είχε υποστήριξη από το εξωτερικό», δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω ο επικεφαλής του στρατού και πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ Σίσι, εκτιμώντας πως είχε στόχο να «διαλύσει τη θέληση του αιγυπτιακού λαού (…) και του στρατού, του στηρίγματος της Αιγύπτου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, μία συνάντηση ανάμεσα στον Σίσι και στην ανώτατη στρατιωτική διοίκηση οδήγησε στη δημιουργία «μιας επιτροπής (…) προκειμένου να μελετήσει τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Σινά και να αντλήσει μαθήματα, ώστε να ενισχύσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου ένα σχέδιο νομοθετικής τροπολογίας που θα θέτει υπό τη δικαιοδοσία των στρατιωτικών δικαστηρίων «τις υποθέσεις τρομοκρατίας (…) που συνδέονται με επιθέσεις οι οποίες έχουν στόχο τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό του στρατού και της αστυνομίας, τα δημόσια αγαθά, καθώς και τις πράξεις βανδαλισμού και αποκλεισμού δρόμων».

Από την πλευρά του ο στρατός εξαπέλυσε σήμερα αεροπορικά πλήγματα στις περιοχές του βόρειου Σινά που θεωρούνται προπύργια των τζιχαντιστών, σκοτώνοντας οκτώ μαχητές, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας.

Ένας στρατιώτης που βρισκόταν στο οδόφραγμα το οποίο ήταν ο στόχος της χθεσινής επίθεσης βρέθηκε σήμερα νεκρός από σφαίρα, περίπου 6 χλμ. από το σημείο ελέγχου, δήλωσαν άλλοι αξιωματούχοι ασφαλείας, οι οποίοι δεν γνωρίζουν αν είχε απαχθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης και στη συνέχεια εκτελέστηκε ή αν είχε διαφύγει και σκοτώθηκε σε μία άλλη επίθεση.

Νέα οδοφράγματα ασφαλείας στήθηκαν στις πόλεις Ράφα και Σέιχ Ζουουέιντ, στο βόρειο Σινά, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Διαβάστε επίσης: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την Αίγυπτο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας»