Έγραψε ιστορία ο πρόεδρος του Ισραήλ

Έγραψε ιστορία ο πρόεδρος του Ισραήλ

Ο πρώτος Ισραηλινός πρόεδρος που παραβρέθηκε σε τελετή μνήμης για τον θάνατο δεκάδων Αράβων πολιτών που είχαν σκοτωθεί από δυνάμεις του Ισραήλ το 1956, έγινε ο Ρέουβεν Ρίβλιν, την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι περιττή η συγγνώμη για την Σφαγή στο Καφρ Κασίμ, κάτι που είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος Σίμον Πέρες στη διάρκεια επίσκεψής του στο χωριό το 2007.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, κατά την έναρξη της Κρίσης στο Σουέζ στις 29 Οκτωβρίου του 1956, το Ισραήλ ανέμενε ότι η Ιορδανία θα συμμετείχε στον πόλεμο στο πλευρό της Αιγύπτου. Προληπτικά, διέταξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε αραβικά χωριά κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, στα οποία περιλαμβανόταν το Καφρ Κασίμ.

Ωστόσο, κάποιοι από τους κατοίκους του δεν πληροφορήθηκαν για το μέτρο αυτό γιατί έλειπαν στις δουλειές τους. Εν τω μεταξύ, ένας ισραηλινός συνταγματάρχης θεώρησε ότι η εντολή αυτή σήμαινε πως όποιος παραβιάζει το μέτρο θα έπρεπε να πυροβολείται δίνοντας έτσι εντολή σε μία διμοιρία να ανοίξει πυρ σκοτώνοντας 19 άνδρες, έξι γυναίκες, 17 αγόρια και έξι κορίτσια.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού υποστηρίζουν ότι 49 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, περιλαμβανομένου του αγέννητου που κυοφορούσε μία από τις γυναίκες που σκοτώθηκαν.

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο Ρίβλιν: «Η φρικτή σφαγή στο χωριό σας, το Καφρ Κασίμ, είναι ένα ειδικό και μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία των σχέσεων ανάμεσά μας, των Αράβων και των Εβραίων που ζουν εδώ. Το κράτος του Ισραήλ έχει αναγνωρίσει το έγκλημα που διαπράχτηκε εδώ και, σωστά και δίκαια, έχει ζητήσει συγγνώμη γι αυτό. Κι εγώ, εδώ σήμερα (Κυρια;κή 26 Οκτωβρίου), επαναλαμβάνω και λέω ότι: ένα φρικτό έγκλημα διαπράχτηκε εδώ... Είναι χρέος μας να διδάξουμε τις επόμενες γενιές αυτό το δύσκολο κεφάλαιο».

Ο Ρίβλιν ωστόσο ζήτησε οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες στα αραβικά χωριά του Ισραήλ να καταγγείλουν τις βίαιες διαδηλώσεις όπως οι βανδαλισμοί και οι επιθέσεις με πέτρες εναντίον των ισραηλινών αρχών.

«Η μοίρα μας είναι να ζούμε μαζί, αλλιώς να πολεμάμε για πάντα ο ένας τον άλλο», είπε ο πρόεδρος.

Ο δήμαρχος του χωριού Άντελ Μπαντίρ, στη αρχή της τελετής, κάλεσε τον ισραηλινό πρόεδρο να αναγνωρίσει την σφαγή και να γράψει ιστορία.

Ο Ρίβλιν, ο ρόλος του οποίου είναι ουσιαστικά τυπικός, διαδέχτηκε τον Σίμον Πέρες τον Ιούνιο.