ΚΟΣΜΟΣ

Απτόητοι οι τζιχαντιστές, συνεχίζουν την προέλαση σε Συρία και Ιράκ

Απτόητοι οι τζιχαντιστές, συνεχίζουν την προέλαση σε Συρία και Ιράκ

Να απωθήσουν τους σουνίτες αντάρτες από την Τζουρφ αλ Σάχαρ, έπειτα από μήνες μαχών, κατάφεραν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες θεωρούν κρίσιμη τη διατήρηση του ελέγχου της πόλης -Όλα τα βλέμματα στο Κομπάνι - Απτόητοι οι τζιχαντιστές παρά τα πλήγματα και τις απώλειες.

Στον απόηχο της επίθεσης ενός βομβιστή-καμικάζι, ο οποίος παρέσυρε στο θάνατο τουλάχιστον 27 σιίτες παραστρατιωτικούς μαχητές στα προάστια της ιρακινής πόλης, οι τζιχαντιστές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στην προέλασή τους προς το σιιτικό νότο και τη Βαγδάτη, χάνοντας επίσης τη σύνδεση με τα προπύργιά τους στη δυτική επαρχία Άνμπαρ.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει απειλήσει με εισβολή στη Βαγδάτη, όπου τους περιμένουν ωστόσο χιλιάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων και σιίτες παραστρατιωτικοί, οι οποίοι αναμένεται να προβάλουν σθεναρή αντίσταση, εάν η πρωτεύουσα απειληθεί.

Οι στρατιωτικές πάντως νίκες εναντίον του ΙΚ αποδεικνύονται συχνά πρόσκαιρες, παρά την υποστήριξη που παρέχουν στις ιρακινές δυνάμεις τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, τα οποία πλήττουν θέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία.

Την ώρα που οι Ιρακινοί στρατιωτικοί και οι σιίτες παραστρατιωτικοί πανηγύριζαν τη νίκη τους, τραβώντας φωτογραφίες των σορών των μαχητών του ΙΚ, τζιχαντιστές συνέχιζαν να σφυροκοπούν την πόλη με ολμοβόλα από τις δενδρόφυτες περιοχές όπου υποχώρησαν.

Παράλληλα, μια άλλη σημαντική μάχη κοντά στη Βαγδάτη αναμένεται να ξεκινήσει δυτικά της πρωτεύουσας, στην Άνμπαρ. Η πόλη Αμρίγιατ αλ Φαλούτζα είναι περικυκλωμένη από τους μαχητές του ΙΚ επί εβδομάδες, ενώ σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, ο στρατός του Ιράκ προετοιμάζεται να εξαπολύσει μια επιχείρηση για να σπάσει την πολιορκία.

Το ΙΚ διατηρεί ωστόσο αμείωτη την πίεση προς τις δυνάμεις ασφαλείας: σήμερα (27/10) επιτέθηκε σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και σιίτες παραστρατιωτικούς στην πόλη αλ Μανσουρίγια, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, σκοτώνοντας έξι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Από την άλλη, οι Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά, κατάφεραν επίσης να προελάσουν και να αποσπάσουν εδάφη το Σαββατοκύριακο από το ΙΚ, το οποίο έχει εγκαθιδρύσει ένα «χαλιφάτο» στις περιοχές που ελέγχει κι εμφανίζεται αποφασισμένο να αλλάξει τον χάρτη της πετρελαιοπαραγωγικής περιοχής.

Μεγάλο μέρος της προσοχής των Μέσων ενημέρωσης έχει στραφεί στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των πεσμεργκά στην πολιορκημένη συριακή πόλη Κομπάνι, όπου οι Κούρδοι αποκρούουν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των τζιχαντιστών εδώ και 40 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι Ιρακινοί Κούρδοι, όπως και ένας Σύρος Κούρδος δήλωσαν ότι οι πεσμεργκά επρόκειτο να μεταβούν στην Κομπάνι - μέσω Τουρκίας — χθες, αλλά η αναχώρησή τους ανεβλήθη.

Ένας εκπρόσωπος των Σύρων Κούρδων στην Ευρώπη, ο Σινάμ Μοχάμεντ, επιβεβαίωσε ότι ως τώρα οι Πεσμεργκά δεν έχουν αναχωρήσει. «Υποτίθεται ότι θα πήγαιναν χθες», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της ημιαυτόνομης επαρχίας του Ιρακινού Κουρδιστάν «λέει πως είναι έτοιμη να τους στείλει, αλλά δεν ξέρω τι έχει συμβεί. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η Τουρκία».

Οι Ιρακινοί Κούρδοι δεν θα εμπλακούν πάντως σε χερσαίες μάχες στην Κομπάνι, αλλά θα παράσχουν υποστήριξη με πυροβολικό στους Σύρους Κούρδους.

Εν τω μεταξύ, οι σφοδρές εχθροπραξίες και οι σποραδικές ανταλλαγές πυρών με ολμοβόλα συνεχίζονταν στο Κομπάνι και ειδικά στο ανατολικό της τμήμα, όπου υψώνονταν στήλες γκρίζου καπνού.

Οι μαχητές του ΙΚ προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη Κομπάνι επί έναν μήνα και πλέον, παρά τις εκατοντάδες απώλειες και τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεών τους.

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και συμμαχικών τους χωρών εξαπέλυσαν πάνω από 10 επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών χθες και σήμερα στη Συρία αλλά και στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση (Central Command ή CentCom) του στρατού των ΗΠΑ, τέσσερις επιδρομές έγιναν γύρω από την πόλη Κομπάνι, πλήττοντας πέντε αυτοκίνητα και ένα κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του ΙΚ.

Στο Ιράκ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έκαναν επτά αεροπορικές επιδρομές, ανάμεσά τους τρεις κοντά στο Φράγμα της Μοσούλης, ενώ πλήγματα εξαπολύθηκαν επίσης κοντά στη Φαλούτζα, το Μπάιτζι και το Ζουμάρ.

«Μια αεροπορική επιδρομή νοτιοανατολικά από τη Φαλούτζα έπληξε μια μεγάλη μονάδα του ΙΚΙΛ, ένα κτίριο και ένα όχημα», σύμφωνα πάντα με τη CentCom, που χρησιμοποίησε ένα παλαιότερο όνομα του ΙΚ.

Κοντά στο Μπάιτζι, επλήγησαν μια μικρή μονάδα κι ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ενώ στη Ζούμαρ, επλήγη μια μικρή μονάδα του ΙΚ και καταστράφηκαν δύο κτίρια όπου βρίσκονταν μαχητές του.

Διαβάστε ακόμα:

Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν Γερμανό αφού σκότωσαν συμπατριώτη του