Οι αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του ΙΚ έχουν στοιχίσει 580 εκατ. δολάρια

Οι αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του ΙΚ έχουν στοιχίσει 580 εκατ. δολάρια

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ στοιχίζουν σε καθημερινή βάση 8,3 εκατ. δολάρια και το ποσό αυτό αυξάνεται σταδιακά, όπως έγινε γνωστό σήμερα από αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων, στις 8 Αυγούστου, αρχικά στο Ιράκ και κατόπιν στη Συρία, οι επιδρομές αυτές έχουν στοιχίσει 580 εκα. δολάρια, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, πλοίαρχος Μπιλ Ούρμπαν.

Μέχρι σήμερα, το Πεντάγωνο υπολόγιζε ότι το καθημερινό κόστος των επιχειρήσεων έφτανε τα 7 εκατ. δολάρια, όμως, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, τις τελευταίες εβδομάδες οι επιδρομές έχουν ενταθεί.

Ωστόσο, οι ανεξάρτητοι αναλυτές θεωρούν ότι τα ποσά αυτά είναι πολύ χαμηλά, όπως ο Τοντ Χάρισον, ένας ειδικός του Κέντρου Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης (CSBA) της Ουάσινγκτον, ο οποίος υπολογίζει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών μπορεί να στοιχίσουν από 2,4 έως και 3,8 δισ. δολάρια μέσα σε έναν χρόνο. Εάν ενταθούν οι βομβαρδισμοί, το ποσό μπορεί να κυμανθεί ακόμη και μεταξύ 4,2-6,8 δισ. δολαρίων, εξηγούσε ο αναλυτής σε μια έκθεσή του στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Χάρισον, ο προϋπολογισμός των επιχειρήσεων επιβαρύνεται ιδιαίτερα από τις αναγνωριστικές πτήσεις. Για παράδειγμα, η πτήση ενός μη επανδρωμένου, τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους Predator ή Reaper στοιχίζει 1.000 δολάρια την ώρα. Όμως για τα Global Hawk, που πετούν σε μεγαλύτερα ύψη, το ωριαίο κόστος πτήσης αγγίζει τα 7.000 δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Νέο βίντεο του Ισλαμικού Κράτους με τον όμηρο Τζον Κάντλι να μιλάει από το Κομπάνι