ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Ο Τζον Τόρι νέος δήμαρχος Τορόντο

Καναδάς: Ο Τζον Τόρι νέος δήμαρχος Τορόντο

Οι δημότες του Τορόντο αντικατέστησαν χθες, Δευτέρα 27/10/2014, τον περιβόητο δήμαρχο τους Ρομπ Φορντ και απέρριψαν την προσπάθεια του αδελφού του να εκλεγεί αυτός στη δημαρχία, εκλέγοντας έναν συντηρητικό πολιτικό ο οποίος υποσχέθηκε να ενώσει μια πόλη διαιρεμένη από τέσσερα χρόνια σκανδάλων.


Ο Τζον Τόρι, πρώην ηγέτης του Προοδευτικού Συντηρητικού Κόμματος στο Οντάριο, κέρδισε την εκλογή με μικρότερη διαφορά απ' ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τον εκλογικό ιστότοπο της πόλης, αντιμετωπίζοντας την υποψηφιότητα του αδελφού του δημάρχου, του Νταγκ Φορντ.

Με καταμετρημένο περίπου το 99% των ψήφων στη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, ο Τόρι κερδίζει 40,3%, σύμφωνα με τον εκλογικό ιστότοπο του Τορόντο, και ακολουθεί ο Νταγκ Φορντ με 33,8%. Η Ολίβια Τσόου, μια αριστερή πρώην ομοσπονδιακή πολιτικός, ήρθε τρίτη συγκεντρώνοντας περίπου το 23% των ψήφων.

Ωστόσο ο Ρομπ Φορντ, ο οποίος προκάλεσε σάλο πέρυσι όταν παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση κρακ κοκαΐνης, εξελέγη εύκολα δημοτικός σύμβουλος της περιφέρειας του δυτικού Τορόντο, προπύργιου αυτής της πολιτικής οικογένειας που έχει μια βάση υποστηρικτών οι οποίοι αποκαλούνται "Έθνος του Φορντ".

Ο Ρομπ Φορντ αποσύρθηκε το Σεπτέμβριο από την κούρσα για τη δημαρχία αφού διαγνώσθηκε με μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου. Υποστήριξε τον αδελφό του, ο οποίος ήταν δημοτικός σύμβουλος και πήρε τη θέση του ως υποψήφιος για τη δημαρχία. Ο ίδιος έθεσε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος με ένα λαϊκιστικό πρόγραμμα για χαμηλούς φόρους και τερματισμό της σπατάλης στο δημαρχείο.

"Παιδιά, δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά, ο αδελφός μου έκανε μια καταπληκτική δουλειά στις δεδομένες συνθήκες", δήλωσε ο Ρομπ Φορντ προς τους οπαδούς του σε μια συγκέντρωση μετά την ψηφοφορία.

Ο Ρομπ Φορντ, ο οποίος εξελέγη στην περιφέρεια όπου εκλεγόταν ο αδελφός του συγκεντρώνοντας περίπου το 59% των ψήφων, είπε πως θα συνεχίσει να μάχεται για τους απλούς ανθρώπους και υπαινίχθηκε υψηλότερους στόχους στις δημοτικές του 2018.

"Προσβλέπω στα τέσσερα επόμενα χρόνια. Δεν μπορώ να περιμένω", είπε ο Ρομπ Φορντ. "Απλώς προθερμαίνομαι, πιστέψτε με".
Ο Ρομπ Φορντ αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία για τη δημαρχία αφού γιατροί αποκάλυψαν πως πάσχει από κακόηθες λιποσάρκωμα στην κοιλιακή χώρα -- μια επιθετική μορφή καρκίνου. Υποβάλλεται σε θεραπεία στο Τορόντο.

Ο Τόρι υποστηρίχθηκε απ'όλες τις μεγάλες εφημερίδες του Τορόντο, όπου ζουν έξι εκατομμύρια άνθρωποι. Υποσχέθηκε να βελτιώσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, κάτι που οι ψηφοφόροι είχαν χαρακτηρίσει κορυφαία προτεραιότητα.

Διαβάστε επίσης: Αντιμέτωπος με σοβαρή τρομοκρατική απειλή ο Καναδάς