ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οικονομική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των Σύρων προσφύγων

Γερμανία: Οικονομική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των Σύρων προσφύγων

Η Γερμανία δεσμεύτηκε σήμερα να αποδεσμεύσει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες των εκατομμυρίων Σύρων εκτοπισμένων από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο.

Την ανακοίνωση έκανε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά τη λήξη διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο με τη συμμετοχή τουλάχιστον 40 εκπροσώπων χωρών και διεθνών οργανισμών, λέγοντας ότι η οικονομική βοήθεια αυτή, τόσο ανθρωπιστική όσο και αναπτυξιακή, θα πρέπει να διατεθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Στη διάσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, και ανώτεροι αξιωματούχοι από τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, τρεις χώρες που έχουν δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία.

Αντικείμενο της διάσκεψης ήταν κυρίως το αίτημα των γειτονικών με τη Συρία χωρών που προσφέρουν καταφύγιο στους πρόσφυγες. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού στον Λίβανο σήμερα είναι πρόσφυγες από τη Συρία.

Η διάσκεψη κατέληξε σε συμφωνία, την Διακήρυξη του Βερολίνου, με την οποία οι γειτονικές χώρες δεσμεύονται να προσφέρουν εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας στους πρόσφυγες, ενώ οι δωρήτριες χώρες να βοθήσουν οικονομικά. Επίσης θα αυξηθεί η βοήθεια προς τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Ο Σταϊνμάγερ προειδοποίησε ότι: "μία πραγματική λύση θα υπάρξει μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία".

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη χορήγηση επιπλέον 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τις κοινότητες εκείνες που φιλοξενούς Σύρους πρόσφυγες.
Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα χρήματα αυτά που θα διατεθούν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες για σχολεία, νοσοκομεία, έδρα υδροδότησης και αποχέτευσης και θα στηρίξουν τους εργαζόμενους σε αυτά.

Διαβάστε επίσης:

Βερολίνο: Διεθνής διάσκεψη για τους Σύρους πρόσφυγες