Συρία: Πάνω 200 οι αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 36 ώρες

Συρία: Πάνω 200 οι αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 36 ώρες
Η συριακή πολεμική αεροπορία έχει εξαπολύσει περισσότερες από 200 επιδρομές σε όλη τη χώρα τις τελευταίες 36 ώρες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο σημειώνει τη σημαντική αύξησή τους την ώρα που εντείνονται οι επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εκτιμούν ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αμερικανικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ στη Συρία για να επιτεθεί εναντίον άλλων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων αυτών που έχουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ενίσχυση των αεροπορικών επιδρομών της συριακής αεροπορίας έχει στόχο να αποδυναμώσει τις ομάδες της αντιπολίτευσης, προτού αυτές λάβουν εκπαίδευση και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής η συριακή αεροπορία έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 210 επιδρομές σε επαρχίες στην ανατολική, τη δυτική και τη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά θύματα, χωρίς πάντως να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.

Ο συριακός στρατός έχει επικεντρώσει τις επιδρομές του «στον δυτικό διάδρομο» που εκτείνεται από τα νοτιοδυτικά ως τη Δαμασκό και προς τη Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Από τις αεροπορικές επιδρομές επλήγησαν περιοχές στις επαρχίες Χάμα, Ντεράα, Ιντλίμπ, Χαλέπι και Κουνέιτρα καθώς και τα περίχωρα της Δαμασκού. Επίσης επλήγησαν περιοχές στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, όπου ο διεθνής συνασπισμός εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ.

Στο μεταξύ οι τζιχαντιστές κέρδισαν έδαφος στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ σήμερα, σημειώνοντας την πρώτη τους νίκη εδώ και περίπου δύο μήνες.

Το ΙΚ έχει καταλάβει μεγάλες περιοχές της βιομηχανικής ζώνης Ντέιρ αλ Ζορ, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον ελέγχει περισσότερη από τη μισή πόλη, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.