ΚΟΣΜΟΣ

Ζάμπια: Ο πρόεδρος Μάικλ Σάτα πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου

Ζάμπια: Ο πρόεδρος Μάικλ Σάτα πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου

Ο πρόεδρος της Ζάμπια, Μάικλ Σάτα πέθανε σε ηλικία 77 ετών, σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία, μετέδωσαν σήμερα,29/10/2014, τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Ζάμπιας Μάικλ Σάτα, 77 ετών και βαριά άρρωστος, πέθανε χθες το βράδυ,28/10/2014, ανακοίνωσε ο Ρόλαντ Μσίσκα, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης μιλώντας στο ραδιόφωνο.

"Με βαριά καρδιά σας ανακοινώνω τον θάνατο χθες, 28 Οκτωβρίου, του αγαπημένου μας προέδρου Μάικλ Σάτα", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Σάτα πέθανε στο νοσοκομείο Βασιλιάς Εδουάρδος 7ος όπου από τις 19 Οκτωβρίου υποβαλλόταν σε μια νέα θεραπεία. Στο ταξίδι στο Λονδίνο τον συνόδευαν η σύζυγός του και μέλη της οικογένειάς του.

Πληροφορίες εδώ και αρκετό καιρό έκαναν λόγο για βαριά ασθένεια του Σάτα. Αυτές τις "φήμες" διέψευδε συστηματικά η κυβέρνηση. Ακόμη και όταν στα τέλη Ιουνίου ο Σάτα είχε μεταβεί στο Ισραήλ, επισήμως για "διακοπές", για νοσηλεία κοντά στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο.

Προσωρινός διάδοχος στην προεδρία μπορεί να οριστεί ο υπουργός Άμυνας Εντγκαρ Λούνγκου, ο οποίος ασκούσε ήδη χρέη προέδρου εν τη απουσία του Σάτα ή ο αντιπρόεδρος Γκάι Σκοτ, ο οποίος στην περίπτωση αυτή θα γίνει ο πρώτος λευκός αρχηγός αφρικανικού κράτους, μετά τον Φρεντερίκ ντε Κλερκ στη Νότια Αφρικής το 1994.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χαλκού στην Αφρική δεν είχαν προγραμματιστεί πριν από το 2016, αλλά η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Σάτα υποδαύλιζε τις αντιπαλότητες στις τάξεις του κόμματός του, του Πατριωτικού Μετώπου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, νέες προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 90 ημερών, με τους περισσότερους αναλυτές να αποκλείουν την υποψηφιότητα του Σκοτ λόγω των περιορισμών που αφορούν την υπηκοότητα.

Ο Λούνγκου που είναι και γενικός γραμματέας του Πατριωτικού Μετώπου, ηγήθηκε των εορτασμών την περασμένη εβδομάδα για την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία.