Κίνα: Απαγορεύουν τη θρησκευτική λατρεία για τους ανηλίκους

Κίνα: Απαγορεύουν τη θρησκευτική λατρεία για τους ανηλίκους

Οι επικεφαλής περισσότερων από 2.000 σχολείων υπέγραψαν ότι δεσμεύονται «να υπερασπισθούν το σχολείο εναντίον της διείσδυσης της θρησκείας».

Τα σχολεία στο Σιντζιάνγκ, τη μεγαλύτερη επαρχία της Κίνας με μουσουλμανική παράδοση όπου εδώ και μήνες επικρατεί αιματηρή αναταραχή, θα αναλάβουν να αποθαρρύνουν τις θρησκευτικές πρακτικές στις οικογενειακές εστίες, ανακοίνωσε ο επίσημος Τύπος.

Οι επικεφαλής περισσότερων από 2.000 νηπιαγωγείων, δημοτικών και δευτεροβάθμιων σχολείων του Κασγκάρ, στο δυτικό άκρο της Κίνας, συγκεντρώθηκαν από τις αρχές οι οποίες τους έβαλαν να υπογράψουν ότι δεσμεύονται "να υπερασπισθούν το σχολείο εναντίον της διείσδυσης της θρησκείας", σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα "Γκλόμπαλ Τάιμς" που πρόσκειται στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

Τα μέλη του ΚΚΚ, οι εκπαιδευτικοί και οι ανήλικοι κάτω των 18 ετών "δεν πρέπει να ασκούν θρησκευτικά καθήκοντα, είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι τους", προσθέτει η εφημερίδα χωρίς να αναφέρει ρητά το ισλάμ και επικαλούμενη μια αξιωματούχο του Γραφείου Εκπαίδευσης της Κασγκάρ, δεύτερης πόλης της περιφέρειας Σιντζιάνγκ μετά την πρωτεύουσα Ουρούμκι.

Στη Σιντζιάνγκ ζουν περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια μουσουλμάνοι, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ανήκει στην τουρκόφωνη εθνότητα των Ουιγούρων, ένα μικρό ριζοσπαστικοποιημένο μέρος των οποίων, ισλαμιστικής και αυτονομιστικής κατεύθυνσης, αντιτίθεται βίαια στην κινεζική κηδεμονία.

Επιθέσεις και απαντήσεις των κινεζικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν στοιχίσει από πέρυσι τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους.

Στους ανηλίκους απαγορεύεται η πρόσβαση στα τζαμιά της περιοχής.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, για τις "τρομοκρατικές" και "αυτονομιστικές" βιαιότητες ευθύνεται η θρησκευτική προπαγάνδα που διαδίδει από το εξωτερικό το τζιχαντιστικό κίνημα. Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Παγκόσμιο Συνέδριο των Ουιγούρων, μια οργάνωση εξορίστων, κατηγορούν τις κομμουνιστικές αρχές ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα και την κουλτούρα των μειονοτήτων στην περιφέρεια, ασκώντας παράλληλα καταστολή σε μεγάλη κλίμακα.

Το Γραφείο Εκπαίδευσης της Κασγκάρ επιδιώκει να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό και με κανονισμούς για την ενδυμασία των μαθητών, σύμφωνα με την αξιωματούχο την οποίο επικαλείται η εφημερίδα. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τους μαθητές που δεν δείχνουν ότι είναι θρησκευόμενοι στο σχολείο, αλλά μελετούν τη θρησκεία στο σπίτι τους υπό την καθοδήγηση των γονιών τους.

Το κινεζικό σύνταγμα εγγυάται κατ' αρχήν την ελευθερία της θρησκείας. Όμως μια πρόσφατη επίσημη έκθεση της Ουάσινγκτον για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Κίνα υπογράμμισε ότι "οι αρχές συχνά δεν κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στην ειρηνική άσκηση θρησκευτικής λατρείας και εγκληματικές ή τρομοκρατικές δραστηριότητες".