ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια με τραυματίες ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία στη Ρώμη

Επεισόδια με τραυματίες ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία στη Ρώμη

Τρεις εργάτες των χαλυβουργείων της πόλης Τέρνι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία κοντά στη γερμανική πρεσβεία της Ρώμης.

Οι εργάτες του χαλυβουργείου – συμφερόντων του γερμανικού ομίλου ThyssenKrupp – διαδήλωσαν στην ιταλική πρωτεύουσα, απαιτώντας να μην προχωρήσει η εργοδοσία σε μεγάλο αριθμό απολύσεων, τις οποίες ανακοίνωσε τις περασμένες ημέρες.

Επιτροπή εργατών ζήτησε να συναντήσει τον Γερμανό πρέσβη, ωστόσο τελικώς συνομίλησε με εκπρόσωπο της πρεσβείας στον οποίο εξέθεσε τις θέσεις και τις ανησυχίες της. Ζητήθηκε ουσιαστικά να προβλεφθούν ειδικές «συμβάσεις εργασίας αλληλεγγύης» και όχι απολύσεις, όπως συμβαίνει στις μονάδες του ομίλου στη Γερμανία.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι συμπλοκές με την αστυνομία, κοντά στο κτίριο της πρεσβείας. «Ζητούμε να μάθουμε για ποιο λόγο τα όργανα της τάξης επετέθησαν στους εργαζόμενους, οι οποίοι ζητούσαν, απλώς, να τους επιτραπεί να φτάσουν μέχρι το υπουργείο Οικονομικών. Ζητούμε επείγουσα συνάντηση με την κυβέρνηση», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, επικεφαλής του συνδικάτου Fiom Cgil, το οποίο εκπροσωπεί τους εργάτες των βαριών βιομηχανιών, αλλά και εκείνους που εργάζονται στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Σημειώνεται ότι η συνδικαλιστική αυτή οργάνωση, τις περασμένες ημέρες κατηγόρησε τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ότι «με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αποδεικνύει όλη την υποτέλειά του στην καγκελάριο [της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ».

Πριν δυο εβδομάδες, το χαλυβουργείο του Τέρνι, γερμανικών συμφερόντων, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 537 απολύσεις, επί συνόλου 2.600 εργαζομένων. Το χαλυβουργείο αυτό παράγει, από μόνο του, το 15% του ΑΕΠ της περιοχής Ούμπρια της κεντρικής Ιταλίας, με πρωτεύουσα την πόλη της Περούτζια.

Σχετικές ειδήσεις