Το Ιράν «παζαρεύει» το πυρηνικό του πρόγραμμα με την άμεση άρση των κυρώσεων

Το Ιράν «παζαρεύει» το πυρηνικό του πρόγραμμα με την άμεση άρση των κυρώσεων

Το Ιράν ζητάει να αρθούν άμεσα όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του από τις χώρες της Δύσης, ώστε να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλαεντίν Μπουρουτζερντί.

«Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι θα δεχόμασταν μια σταδιακή άρση των κυρώσεων, όμως για μας αυτό είναι απαράδεκτο» τόνισε ο Μπουρουτζερντί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι. «Αν, στις 24 Νοεμβρίου, θέλουν να πετύχουν μια οριστική συμφωνία, θα πρέπει (η συμφωνία) να προβλέπει την άμεση άρση των κυρώσεων», συνέχισε.

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) επιδιώκουν να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τους κατά τις επόμενες εβδομάδες με την ελπίδα ότι μέχρι τις 24 Νοεμβρίου θα επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία που θα εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Σε αντάλλαγμα, το Ιράν θα πετύχει την άρση των διεθνών κυρώσεων που προκαλούν ασφυξία στην οικονομία του, όμως διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, αρχικά με την αναστολή και κατόπιν με την πλήρη άρση τους. Ένας Δυτικός διπλωμάτης προειδοποίησε την Δευτέρα ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας πριν από την καθοριστική ημερομηνία της 24ης Νοεμβρίου είναι «πολύ μικρές».