Νιγηρία: 14χρονη κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον σύζυγό της με ποντικοφάρμακο

Νιγηρία: 14χρονη κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον σύζυγό της με ποντικοφάρμακο

Να καταδικαστεί σε θάνατο, κινδυνεύει μια Νιγηριανή 14 ετών που κατηγορείται ότι σκότωσε τον 35χρονο σύζυγό της βάζοντας ποντικοφάρμακο στο φαγητό του.

Η δίκη της Ουασίλα Τάσιου, που κατάγεται από μια φτωχή οικογένεια της βόρειας Νιγηρίας, έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση σχετικά με τους γάμους ανήλικων κοριτσιών και για το αν είναι σε θέση να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Το δικαστήριο της Γκεζάουα, της περιφέρειας Κάνο (της μεγαλύτερης πόλης της βόρειας Νιγηρίας) κατηγορεί την 14χρονη κοπέλα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως όσον αφορά στο φόνο του Ούμαρ Σάνι, δύο εβδομάδες μετά το γάμο τους τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Λαμίντο Άμπα Σόρον-Ντίνκι, η κατηγορία αυτή επισύρει την ποινή του θανάτου, που θα ζητήσει μάλιστα η εισαγγελία να επιβληθεί στο κορίτσι.

Η Ουασίλα Τάσιου, φορώντας χιτζάμπ, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο την Πέμπτη (30/10), συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς.

Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί στα αγγλικά μεταφράστηκε στη γλώσσα χάουσα για την κατηγορούμενη και τη δικηγόρο της, τη Χουσάινα Αλίγιου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουασίλα αρνήθηκε να απαντήσει, ερωτηθείσα αν κατάλαβε τις κατηγορίες που την βαρύνουν, ενώ η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε για 10 λεπτά προκειμένου η δικηγόρος να εξηγήσει στο κορίτσι τις κατηγορίες εναντίον της. Τότε ήταν που η Ουασίλα ξέσπασε σε κλάματα…

«Το δικαστήριο καταγράφει ότι δηλώνει αθώα», είπε ο δικαστής Μοχάμεντ Γιαχάγια, ο οποίος εξέλαβε τη σιωπή της κοπέλας ως άρνηση των κατηγοριών.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, πολλοί υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στη νότια Νιγηρία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί, έχουν ζητήσει την άμεση απελευθέρωση της Ουασίλα, επισημαίνοντας ότι οι σεξουαλικές σχέσεις που είχε τον σύζυγό της μπορούν να θεωρηθούν βιασμός, καθώς μια έφηβη 14 ετών δεν μπορεί να συναινεί σε σεξουαλικές επαφές.
Στη βόρεια Νιγηρία όμως, όπου η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, εφαρμόζεται παράλληλα με τον ποινικό κώδικα, το θέμα της συναίνεσης των ανηλίκων είναι περίπλοκο.

Οι οικογένειες των δύο συζύγων υπογράμμισαν ότι η Ουασίλα δεν παντρεύτηκε αναγκαστικά, υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή αυτή είναι συχνό φαινόμενο τα κορίτσια να παντρεύονται στην ηλικία των 14 ετών και άρα ο γάμος της με τον Σάνι ήταν σύμφωνος με τα τοπικά έθιμα.

Βάσει της νιγηριανής νομοθεσίας, κάθε πρόσωπο μικρότερο των 21 ετών πρέπει να έχει τη συγκατάθεση των γονιών του για να παντρευτεί. Ο Τάσιου Μοχάμεντ εξάλλου, ο πατέρας του 14χρονου κοριτσιού, ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με την κόρη του και η Ουασίλα είχε συμφωνήσει στον γάμο.

Η συνήγορός της επισημαίνει πάντως ότι η υπόθεση της Ουασίλα δεν θα πρέπει να αναχθεί σε διαμάχη για τους γάμους ανηλίκων και τα μουσουλμανικά έθιμα, αλλά «σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, το ζήτημα είναι ότι ένα πρόσωπο ηλικίας 14 ετών θα πρέπει να δικάζεται από δικαστήριο ανηλίκων».