Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ έθεσε υπό τον έλεγχό της την πόλη Μούμπι

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ έθεσε υπό τον έλεγχό της την πόλη Μούμπι

Οι ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Μούμπι στη βορειοανατολική Νιγηρία, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ισλαμιστές εισέβαλαν στην πόλη την Τετάρτη (29/10) και έκτοτε ακούγονται συνεχώς πυρά, είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Νιγηρίας επιβεβαίωσε ότι η Μούμπι έπεσε στα χέρια της Μπόκο Χαράμ, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες οι ισλαμιστές ύψωσαν τη μαύρη σημαία τους στο παλάτι του τοπικού φυλάρχου.

Εξάλλου μάρτυρες δήλωσαν ότι οι αντάρτες λήστεψαν τράπεζες, πυρπόλησαν την κεντρική αγορά της πόλης και λεηλάτησαν το παλάτι. Ένας μάρτυρας είδε τους ισλαμιστές να σκοτώνουν τον λέκτορα ενός πανεπιστημίου και όλη του την οικογένεια.

Ο φοιτητής Στίβεν Αντάτζι δήλωσε ότι κρυβόταν στη ζούγκλα από το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν ξεκίνησαν οι μάχες, μέχρις ότου ένας γεωργός τον βοήθησε να φτάσει σε ένα γειτονικό χωριό κι έτσι κατάφερε να διαφύγει στην κοντινότερη πόλη, τη Γιόλα.

«Δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε στη ζούγκλα, γιατί φοβόμασταν ότι θα μας βρει η Μπόκο Χαράμ», διηγήθηκε. «Ήμασταν πολύ φοβισμένοι, πυροβολισμοί ακούγονταν όλη τη νύχτα και συχνά η κραυγή «Αλλάχ Άκμπαρ» (Ο θεός είναι μεγάλος)».

Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εθνικών Εκτάκτων Καταστάσεων, ο Άμπντουλ Ιμπραχίμ, σημείωσε ότι η υπηρεσία έχει στείλει ενισχύσεις στην περιοχή για να βοηθήσουν τους κατοίκους να διαφύγουν στη Γιόλα, μια σχετικά ασφαλή πόλη.